De gemeenteraden, provinciale staten en het algemeen bestuur van de waterschappen hebben in 2021 de RES 1.0 vastgesteld met een aantal moties en amendementen. Hiermee hebben zij afgesproken 1,62 TWh duurzame elektriciteit in 2030 bij te dragen aan de nationale opgave van 35 TWh uit het Klimaatakkoord. Ook hebben zij hiermee zoekgebieden voor duurzame opwek van elektriciteit vastgelegd en is de basis gelegd voor de Regionale Structuur Warmte. In de RES staan 28 afspraken over de verdere uitwerking en samenwerking. Vervolgens is er voor de zoekgebieden nader onderzoek gedaan naar de milieueffecten van duurzame opwek. Hiervoor is een milieueffectenrapportage (planMER) uitgevoerd in 2023. In 2024 heeft de RES Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen een verrijking van de RES 1.0 opgesteld. Het document geeft inzicht in de stand van zaken en voortgang van RES 1.0. De kaders en afspraken uit RES 1.0 zijn hierbij het uitgangspunt.
Op dit moment werken we aan het opstellen van de RES 2.0. Hierin leggen we nieuwe kaders en afspraken vast voor het realiseren van het RES bod in 2030. We nemen aanvullende zoekgebieden voor zon en wind op. Ook volgen er nieuwe afspraken voor de warmtetransitie en de ontwikkeling van het energiesysteem in onze regio.
De planning van de RES is gekoppeld aan de afspraken uit het Nationaal Klimaatakkoord, de afspraken binnen het Nationaal Programma RES en de afspraken die gemeenten, provincie, waterschappen en de netbeheerder hier samen over maken.