Actueel

Wat betekent het nieuws rond ruimte op het net voor Gelderland?

  • Actueel
  • Wat betekent het nieuws rond ruimte op het net voor Gelderland?
Datum: 10 april 2025

Dinsdag 7 april kopte de kranten “Er is ineens ‘gigantisch veel’ capaciteit over op het overbelaste stroomnet, TenneT gaat verdelen”. Het gaat hier om een nieuwe flexibele contractvorm, de TDTR (flexibel contract met tijdsduurgebonden transportrecht), die vanaf 1 oktober wordt aangeboden.

In het nieuwsbericht brengt TenneT een nieuwe contractvorm onder de aandacht: Tijdsduurgebonden transportrecht (TDTR). Het contract draagt bij aan het zo efficiënt mogelijk benutten van de schaarse ruimte op het hoogspanningsnet. Het transportnet heeft vrijwel in heel Nederland op piekmomenten de maximale capaciteit bereikt. Gelderland is een van de regio’s met veel netcongestie tijdens de piekmomenten. Dankzij de ontwikkelde contractvorm en analyse van de ruimte op het net is er nu toch meer mogelijk. Deze contractvorm biedt perspectief voor een deel van de klanten op het hoogspanningsnet die een hoge flexibiliteit hebben in hun bedrijfsvoering. Deze partijen op de wachtlijst kunnen nu toch geholpen worden om bijvoorbeeld hun grootschalige batterijprojecten aan te sluiten. De congestiesituatie wordt hiermee niet erger, maar dit is ook niet direct een oplossing voor de congestie op piekmomenten. 

Urgentie congestie piekmomenten blijft

Vanuit de RES Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen zijn we natuurlijk blij met alle ontwikkelingen om het probleem rond netcongestie te verkleinen. Oplossingen zoals deze nieuwe contractvorm bieden een oplossing voor de dalmomenten. En dat is goed nieuws voor bedrijven die flexibel zijn in hun elektriciteitsverbruik. Maar het oplossen van de grote capaciteitsvraag tijdens de piekmomenten, blijft urgent in Gelderland. Zeker omdat in onze regio, net als in de Flevopolder en Utrecht, sprake is van zware netcongestie. De beschikbare oplossingsruimte door de inzet van flexibel vermogen is daar bovendien erg klein. 

Hoe nu verder?

Als regio werken samen met de provincie en netbeheerders aan meer oplossingen via onder meer het Actieplan netcongestie Gelderland.  

Lees ook:
Ruimte op het hoogspanningsnet dankzij tijdsduurgebonden contracten | Netbeheer Nederland 

Veelgestelde vragen en antwoorden

Voor bedrijven in het gebied Flevoland, Gelderland, Utrecht waar sprake is van zware netcongestie. 

Wat betekent deze nieuwe contractvorm voor de wachtlijsten van TenneT? 
De wachtlijst van TenneT zal naar verwachting korter worden, omdat meerdere aanvragen van (batterij) partijen kunnen worden bediend. Het betekent echter niet dat iedereen aan de beurt komt want de totale wachtlijst is 70GW en slechts 9GW wordt verdeeld met deze restruimte.   

Liander is in opdracht van TenneT overgegaan op verplichte deelname in Flevopolder en Gelderland. Hoe verhoudt zich dit tot de 9 GW ruimte die op het hoogspanningsnet van TenneT beschikbaar is voor partijen op de wachtlijst?
De 9,1 gigawatt is niet per se regionaal beschikbaar. Het knelpunt voor FGU blijft onveranderd bestaan. Dit betekent dat we in Flevopolder en in de provincie Gelderland de volgende stap van verplicht congestiemanagement moeten zetten om in Flevopolder en in de provincie Gelderland overbelasting van het net met mogelijk langdurige stroomstoringen te voorkomen.

Welke klanten komen in komen in aanmerking?
Bedrijven die op de wachtlijst staan voor een zware elektriciteitsaansluiting komen in aanmerking. Eerst worden de klanten op de wachtlijst van TenneT geholpen, daarna de klanten op de wachtlijst van de regionale netbeheerders (RNB's).

Wat betekent deze nieuwe contractvorm specifiek voor het bedrijfsleven in het gebied Flevoland, Gelderland, Utrecht (FGU)? 

  • De gesprekken met de klanten op de wachtlijst moeten uitwijzen waar welke bedrijven geholpen kunnen worden.   
  • Aangezien het gaat om non-firm aansluitingen verwacht TenneT dat vooral batterij-partijen, electrolysers (waterstof productie units) en E-boilers geïnteresseerd zullen zijn in deze contractvorm. 
  • In de gesprekken met de klanten op de wachtlijst wordt ‘first come first serve’ toegepast,  
  • Daarnaast is voor de gehele regio (vanwege de zware congestie) de te vergeven restcapaciteit relatief klein; ongeveer 100MW.  

Kan met deze nieuwe contractvorm de netcongestie in de FGU pocket verminderd worden? 
Nee, de nieuw aan te sluiten partijen worden (in maximaal 15% van de tijd) buiten de congestie gehouden en we zijn voor extra netcapaciteit nog steeds afhankelijk van de infra-uitbreidingen. Met deze nieuwe contractvorm wordt er in ieder geval voor gezorgd dat de congestie niet verergert. 

Hoe worden bedrijven in Gelderland geïnformeerd? 
Alle partijen op de wachtlijst worden individueel benaderd door de accountmanager van TenneT op basis van ‘first come first serve’.  

TenneT heeft het nieuws aangekondigd. Werkt dit ook door op het regionale net? 

  • TenneT geeft aan dat het type contract niet beschikbaar is voor klanten van regionale netbeheerders (RNB's). Wel is er voor de RNB's capaciteit beschikbaar gesteld voor een product dat zij kunnen aanbieden, namelijk het TBTR (tijdsblokgebonden transportrecht).
  • Liander is voor onder meer Gelderland bezig met de implementatie van tijdsblok contracten en later dit jaar zal de restruimte daarvoor berekend worden. 
  • Detail: van de 9GW is bijna de helft op het hoogste netvlak 380/220kV. Dit zijn dus 'grote' aanvragen. 

Hoeveel capaciteit is beschikbaar voor de RNB's?
De hoeveelheid capaciteit die beschikbaar is voor Blokstroom (TBTR) wordt momenteel door TenneT berekend. Daarvan verwachten ze in Q2 de resultaten. Totdat die resultaten bekend zijn, weten ze niet of/hoeveel ruimte beschikbaar is en kunnen ze dus ook niets vergeven.

Op welke manier kunnen klanten van Liander zich aanmelden voor een TBTR? Hoe gaat dat proces?
De TBTR is een contractvorm die momenteel wordt ontwikkeld. Daarnaast kan een CBC-T of CB-A aangevraagd of aangeboden worden. Klanten kunnen voor nu hun interesse voor alternatieve transportrechten kenbaar maken via de website: Transportovereenkomsten | Liander