Actueel

Nieuwe bestuurlijk trekker RES GMR brengt frisse energie en vastberadenheid

  • Actueel
  • Nieuwe bestuurlijk trekker RES GMR brengt frisse energie en vastberadenheid
Datum: 28 augustus 2024

In de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen is de nieuwe bestuurlijk trekker van de Regionale Energiestrategie (RES), Maarten van den Bos, enthousiast aan de slag gegaan. Maarten, wethouder van Lingewaard, is sinds mei 2022 actief betrokken bij de RES binnen het bestuurlijk platform circulaire regio. Hij neemt de rol over van Dimitri Horsthuis – Tangelder, die veel heeft betekend voor de RES in de regio. Wij spraken Maarten over zijn visie en ambities voor de komende jaren.

Een solide basis voor de RES

Maarten staat eerst stil bij het werk van zijn voorganger. "Dimitri heeft een solide basis gelegd. Dankzij zijn inspanningen zijn veel wind- en zonprojecten vergevorderd of zelfs al afgerond. De eensgezindheid tussen de gemeenten en gezamenlijke ambitie die hij heeft gestimuleerd, zijn belangrijk voor onze verdere voortgang," aldus de nieuwe bestuurlijk trekker. "Zijn inzet heeft de regio veel gebracht en daar ben ik hem zeer dankbaar voor."

Gezamenlijke doelen nastreven

"We staan voor grote uitdagingen, zoals het aanpakken van netcongestie en het ontwikkelen van collectieve warmtevoorzieningen. Maar de eensgezindheid in onze regio geeft me het vertrouwen dat we deze uitdagingen aan kunnen." Hij benadrukt ook de rol die hij zelf al heeft gespeeld in de regionale energiestrategie. "Sinds mei 2022 ben ik wethouder in Lingewaard en betrokken bij het bestuurlijk platform circulaire regio, en dus ook de RES. Samen met Dimitri was ik bestuurlijk trekker voor het speerpunt energietransitie, waarbij ik me voornamelijk richtte op de dossiers van het warmtespoor, regionaal energieloket voor ondernemers en de gezamenlijke energiecontracten in de regio.” Maarten ziet een belangrijke taak weggelegd in het ondersteunen van gemeenten bij hun energieopgaven. "Er is veel druk om de RES-doelstellingen te halen, terwijl het realiseren van wind en zonne-energieprojecten steeds ingewikkelder wordt. Wat ik het mooie vind aan deze regio, is dat we gezamenlijk hebben besloten om onze doelen te blijven nastreven, ondanks de obstakels. Als er in een gemeente geen mogelijkheid is tot windprojecten door bijvoorbeeld de Wespendief, doen ze er wel alles aan om zonne-energieprojecten op te starten. We staan samen voor het bod en we helpen elkaar om die doelen te bereiken.”

Aandacht voor verschillende speerpunten

Een ander belangrijk speerpunt is het aanpakken van netcongestie en de oplossingen die je daarvoor moet vinden. "We moeten ruimte maken voor innovatieve oplossingen zodat we duurzame energie lokaal kunnen gebruiken en ondernemers samen opwek en gebruik kunnen regelen. Op korte termijn moeten we zorgen dat woningen en bedrijven aangesloten blijven worden, terwijl we op lange termijn het elektriciteitsnet zo inrichten dat dit soort problemen voorkomen worden." Ook het warmtespoor krijgt veel aandacht. "We hebben in de voortgangsrapportage RES 2024 duidelijk gemaakt dat warmte en elektriciteit onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. We zetten stappen om collectieve warmtevoorzieningen te realiseren en zorgen dat we van afspraken naar concrete projecten gaan. Mensen hebben stabiele en betaalbare warmtevoorzieningen nodig, en we moeten op termijn ook onafhankelijker worden van aardgas."

Veel potentieel voor de toekomst

De nieuwe trekker kijkt met optimisme naar de toekomst. "Onze regio heeft veel potentie. Met de gezamenlijke inzet van alle betrokkenen gaan we onze doelen bereiken en een voorbeeld zijn voor andere regio's. Ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar de schouders eronder blijven zetten en onze ambitieuze doelstellingen kunnen verwezenlijken." De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen kan rekenen op een gedreven en vastberaden trekker die niet alleen de basis die zijn voorganger heeft gelegd, zal respecteren, maar ook nieuwe stappen zal zetten om de RES-doelstellingen te halen en de regio verder te verduurzamen.