De energietransitie brengt grote uitdagingen met zich mee, vooral door de toenemende netcongestie op zowel hoog- als laagspanningsniveau. Gemeenten spelen een cruciale rol bij het uitbreiden van de energie-infrastructuur, onder andere door de inpassing van onderstations en middenspanningsruimtes. Om hierop in te spelen, versterkt de RES Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen haar team met een nieuwe projectleider: Joep Hermanussen – Projectleider Regionaal Uitvoeringsplan Energiesysteem.
"Afgelopen jaar is in de regio Arnhem-Nijmegen een traject doorlopen voor regionaal programmeren, op initiatief van Liander en de RES GMR. Dit heeft geleid tot het Regionaal Uitvoeringsplan Energiesysteem (RUE), waarin vier actielijnen zijn uitgewerkt. Sinds 1 maart werk ik mee aan de verdere invulling hiervan"
Achtergrond in de energietransitie
“Sinds 2022 houd ik me bezig met de energietransitie. Ik begon met het opzetten van een warmtenet in Dukenburg, Nijmegen, waar we als projectteam de eerste stappen zetten richting een publiek warmtenet. Later ging ik bij de gemeente Lingewaard aan de slag met zonne-energie en de warmtetransitie. Het tuinbouwgebied NEXTgarden heeft een trekkersrol op het gebied van de energie- en warmtetransitie. Samen met particuliere initiatiefnemers, bedrijven, de provincie en buurgemeenten werkte ik aan de ontwikkeling van een zonnepark en de uitbreiding van het bestaande warmtenet."
"Sinds september 2024 werk ik bij BatenBrink B.V., een bureau dat actief is op het gebied van ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling. Binnen het team is veel kennis aanwezig over de energietransitie en planologie."
Wie ben ik?
"Ik ben Joep Hermanussen, 25 jaar oud en woon inmiddels bijna drie jaar in Nijmegen. Ik ben graag buiten; een rondje wandelen of hardlopen sla ik zelden over. In september ben ik begonnen met de master Human Geography aan de Radboud Universiteit. De combinatie van studeren en werken in dit mooie werkveld vind ik zowel leuk als uitdagend."