Terugblik ‘Food for Thought sessie’ participatie in de warmtetransitie
Op donderdag 27 maart kwamen beleidsadviseurs, projectmanagers en communicatie- en participatieadviseurs uit de regio Arnhem-Nijmegen samen voor de Food for Thought sessie over participatie in de warmtetransitie. De bijeenkomst stond in het teken van kennisuitwisseling tussen gemeenten.
Praktijkvoorbeelden en inzichten
Tijdens de sessie deelden Sophie Pauwels (gemeente Delft), Remko Cremers (gemeente Nijmegen) en Luco van Suntenmaartensdijk (gemeente Renkum) hun ervaringen met participatieprojecten binnen de warmtetransitie. Zij bespraken zowel individuele aanpakken in wijken als collectieve wijkaanpakken met warmtenetten.
Sophie Pauwels presenteerde de participatieaanpak binnen de energietransitie in Delft. Ze lichtte toe hoe de online Participatieve Waarde Evaluatie als participatiemethode werd ingezet bij de uitbreiding van het warmtenet. Sophie: “Deze methode bood waardevolle inzichten in de wensen en waarden van inwoners rondom de ontwikkeling van een warmtenet. De aanpak leidde tot een hoge respons en representatieve uitkomsten. Een meerderheid van de deelnemers gaf aan dat deze werkwijze vaker gebruikt zou moeten worden om bewoners actief te betrekken bij beleidsbeslissingen.”
Remko Cremers ging in op de Routekaart Warmtenet Dukenburg en de uitdagingen en successen bij de transitie naar gasvrije woningen in Dukenburg. Hij deelde belangrijke lessen over de invloed van participatie op de uitvoering van het project, maar ook over de invloed van berichtgeving in de media op het proces.
Luco van Suntenmaartensdijk besprak de participatieprocessen in Renkum rondom het opstellen van een wijkuitvoeringsplan in twee verschillende wijken. Hij vergeleek de werkwijzen en de geleerde lessen uit beide processen en benadrukte het belang van een goed gestructureerde en doordachte aanpak.
Uitwisseling en samenwerking
Na de presentaties gingen deelnemers met elkaar in gesprek over successen, uitdagingen en vragen rondom participatie in de warmtetransitie. Thema’s als het creëren van draagvlak, het versterken van verbinding met inwoners, integrale samenwerking en een helder en herkenbaar narratief stonden centraal. Tijdens een ruilbeurs deelden de deelnemers ervaringen en bedachten nieuwe aanpakken. Deze kennissessie onderstreepte opnieuw het belang van kennisdeling en samenwerking voor een succesvolle en breed gedragen warmtetransitie. Een deelnemer vatte het treffend samen: “Deze ruilbeurs is ontzettend waardevol en moeten we vaker organiseren.”