De woningnood in de regio Arnhem-Nijmegen is hoog en er is veel behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen. Daarom ondertekenden de GMR-gemeenten, Provincie Gelderland, het rijk, corporaties en marktpartijen de woondeal 2.0. Een langjarige samenwerking met duidelijke afspraken over de woonopgave. Daarnaast zetten zij zich in voor circulaire en conceptuele woningbouw en een betere afstemming van wonen en zorg.
Woondeal 2.0
Inmiddels is de woondeal geactualiseerd van de woondeal 1.0 naar de woondeal 2.0. Met deze geactualiseerde Woondeal onderkennen partijen de grote woonopgave, zetten ze de samenwerking uit 2020 voort en geven ze het partnerschap verder vorm. Dit zorgt voor continuïteit en zekerheid richting marktpartijen en woningcorporaties. Op enkele aspecten is dit een actualisatie, vooral waar het gaat om het ‘hoe’? Hoe zorgen we ervoor dat we samen resultaat boeken?
Meer woningen dan gepland
De belangrijkste afspraak van de Woondeal is het toevoegen van 33.000 woningen van 2022 tot en met 2030 aan de woningvoorraad. Hiermee hoopt de regio voor een groot deel tegemoet te komen in de urgente woningvraag. De woondeal volgt de nationale doelstelling om te zorgen dat 2/3e van deze woningen betaalbaar zijn voor mensen met lage en middeninkomens, waaronder veel starters. Zo komen meer mensen in aanmerking voor een woning. De nieuwe woningen dienen daarnaast ook duurzaam van aard te zijn.
Duurzaam bouwen
Extra woningen bouwen is één ding. Het versterken van het groene profiel is daar onlosmakelijk mee verbonden. Daarom willen de betrokken partijen in 2030 komen tot de reductie van 55% tot 60% CO2-uitstoot (Paris-proof), 50% primaire grondstoffen en 50% uitstoot van stikstof in 2030. Hierop monitoren we periodiek en sturen bij indien nodig. Met klimaatadaptief bouwen en beheren beperken we de overlast van de gevolgen van klimaatverandering. Dit gaat hand in hand met natuurinclusief bouwen. Daarnaast zullen er binnen de Woondeal ook een aantal aardgasvrije wijken gebouwd worden. Zo zorgen de partijen ervoor dat de regio Arnhem-Nijmegen duurzaam en leefbaar blijft.
Zie ook:
Tempotafel Versnellen en Continuïteit
De tempotafel Versnelling en continuïteit bekijkt wat er nodig is om op diverse locaties versneld meer woningen te realiseren. De Woningmarktmonitor geeft daarbij inzicht om de voortgang te bewaken.
In de Tempotafel Versnellen en Continuïteit komt de inzet van marktpartijen, woningcorporaties en overheden om woningbouw te realiseren bij elkaar. Deze Tempotafel volgt kritisch de planontwikkeling en brengt door middel van reality-checks focus aan op kansrijke plannen. Daarnaast informeren de deelnemers aan de Tempotafel elkaar over kansen voor versnelling of het voorkomen van vertraging.
Deelnemen
Meer weten over deze tempotafel of wil je deelnemen? Stuur een bericht naar groene-groeiregio@gmr.nl