Programma Conceptueel Circulair Bouwen
De bestuurlijke platforms van de Circulaire Regio en Groene Groeiregio omarmden in juni 2023 het programma ‘Conceptueel Circulair Bouwen 2023-2030’, afgekort als CCB. Met dit programma CCB is in het najaar van 2023 door de colleges van de regiogemeenten ingestemd. Het programma richt zich op het versnellen van de (woning)bouwopgave in onze regio en tegelijkertijd het stimuleren van circulair bouwen.
Waarom dit programma CCB?
De belangrijkste afspraak in de woondeal 2.0 is het streven om van 2022 tot 2030 minimaal 33.000 woningen toe te voegen aan de bestaande woningvoorraad van de regio Arnhem-Nijmegen. Een stevige uitdaging die nog uitdagender wordt door de noodzaak om duurzaam en toekomstbestendig te bouwen. Toch is er geen alternatief, want nu volop bouwen zonder oog voor de duurzaamheid en leefbaarheid in de komende decennia is simpelweg geen optie. We hebben nationale en regionale doelstellingen om in 2030 minimaal 50% circulair te bouwen en in 2050 100% circulair.
Inhoud programma
Het programma CCB bestaat uit verschillende ‘bouwstenen’ die gericht zijn op het stroomlijnen van ambities, het creëren en consistent benutten van eenduidig instrumentarium én het verbreden en versterken van kennis en capaciteit. Dit eenduidige instrumentarium heeft ook betrekking op financiële werkwijzen en systematieken, onder meer rondom grondbeleid en CO2-opslag. We onderzoeken de mogelijkheden hiervan en reiken instrumenten hiervoor aan.
Met het programma CCB stimuleert de GMR conceptueel fabrieksmatige (woning)bouw en duurzame circulaire (woning)bouw. Conceptueel bouwen helpt om sneller en betaalbaarder te bouwen. Circulair bouwen helpt om de milieu-impact van de bouw te verkleinen. Om de mate van circulariteit en conceptuele bouw te kunnen monitoren gebruiken we de ‘circulaire impactladder’ bij zo veel mogelijk bouwprojecten. Dit instrument is door de GMR ontwikkeld om circulaire en conceptuele bouw te kunnen stimuleren door het objectief inzichtelijk te maken op projectniveau.
Samenwerking
Met het programma CCB zoeken we doelgerichte samenwerking met alle stakeholders in de (woning)bouwketen: gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, financiers, bouwbedrijven en kennisinstellingen. Open en transparante samenwerking en communicatie tussen al deze partijen is cruciaal om de (woning)bouwopgave op een goede manier op gang te houden. We werken toe naar een effectief ‘ecosysteem’ voor overheden en ontwikkelende bouwpartijen.
Meer informatie?
Neem contact op met Robert-Jan Mullink. Hij is namens de GMR aanjager voor het programma CCB 2023-2030.
Robert-Jan Mullink - E-mail Robert-Jan
Namens de regio zijn wethouders Bea Schouten en Noël Vergunst bestuurlijke ambassadeurs voor Conceptueel Circulair Bouwen.
Het programma CCB is onderdeel van het Regio Deal project Toekomstbestendig Bouwen. Het programma CCB wordt m.i.v. 2024 jaarlijks geactualiseerd.