Projecten

Toekomstbestendig Bouwen

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen staat voor een flinke verstedelijking en heeft een grote woon- en bouwopgave. De ambitie in de woondeal 2.0 is helder: vanaf 2022 tot 2030 willen we 33.000 woningen toevoegen aan de bestaande woningvoorraad in de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, met grote ambities op het gebied van circulariteit. Deze woningen moeten niet alleen snel gebouwd worden, ze moeten ook betaalbaar en toekomstbestendig zijn. Dit vergt op grote schaal effectieve en efficiënte samenwerking van alle partijen in de bouwketens. 

Over het project

Met het Regio Deal project ‘Toekomstbestendig Bouwen’ zetten we de systeem- en mentaliteitsverandering in gang en versterken we de kennis- en informatiedeling over toekomstbestendig bouwen. We werken toe naar een eenduidig instrumentarium voor Toekomstbestendig Bouwen, dat door alle stakeholders in onze regio consistent wordt toegepast. Het project heeft betrekking op de woningbouw én de infrastructuur zoals wegen, riolering, parkeervoorzieningen, openbare verlichting en openbaar groen. Dit wordt grond-, weg- en waterbouw (GWW) genoemd.

Noodzaak van Toekomstbestendig Bouwen

Momenteel zijn de woningbouwprojecten in onze regio gemiddeld slechts 12% circulair, terwijl we voor alle bouwsectoren streven naar tenminste 50% circulair in 2030 en 100% circulair in 2050. De bouw is verantwoordelijk voor circa 40% van het verbruik van primaire grondstoffen, 40% van de afvalproductie en 10-15% van de materiaalgebonden CO2-uitstoot. Die milieu- en klimaatimpact is verre van toekomstbestendig.

Circulair bouwen is daarentegen wel toekomstbestendig; in volledig circulaire bouw worden namelijk geen primaire grondstoffen gebruikt, ontstaat geen afval en wordt in de gebruikte bouwmaterialen CO2 opgeslagen in plaats van uitgestoten. Wist u dat circulaire bouw ook bijdraagt aan gezondheid en koppelkansen biedt voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en natuurontwikkeling? Circulair bouwen biedt bovendien een antwoord op stijgende grondstofprijzen en schaarste van sommige bouwgrondstoffen. Allemaal redenen om in te zetten op conceptueel circulair bouwen (CCB) en circulaire inrichting van de openbare ruimte: toekomstbestendig bouwen dus!

Circulaire Impactladder

Hoe ziet Toekomstbestendig Bouwen eruit?

Om onze regio toekomstbestendig te verstedelijken moeten we veel en snel maar ook goed bouwen. Veel en snel omdat de behoefte aan woningen groot is. Conceptueel industrieel bouwen speelt een belangrijke rol voor het maken van snelheid. Goed bouwen is nodig om leefbaar te verstedelijken met minimale impact op de planeet. Hierbij focussen we op circulair bouwen. Dit doen we door het terugdringen van het gebruik van primaire grondstoffen.

Toekomstbestendig bouwen betekent ook dat de manier van bouwen en de bouwmaterialen grondig gaan veranderen. Huizen en andere bouwwerken worden steeds vaker modulair gebouwd; dat betekent dat losmaakbare en herbruikbare delen vooraf in een fabriek zijn geproduceerd. Bovendien bestaat de grondstof steeds vaker uit meer biobased materialen of hoogwaardige onderdelen en materialen die tijdens afbraak van andere bouwwerken vrijkomen. Dat vergt grote veranderingen in het bouwproces, in opdrachtgeverschap, in de samenwerking, in de regelgeving en in de financiering van bouwprojecten.

Output van dit project

De score van de woningbouw op circulariteit en conceptueel bouwen is in 2023 nog geen 10%. Belangrijke output van dit project is om deze score naar tenminste 30% in 2027 en tenminste 50% in 2030 te brengen, zonder in te boeten op de voortgang van de woningbouwopgave. We monitoren deze percentages met onze circulaire impactladder.

In de periode 2024-2027 wordt circulair opdrachtgeverschap in woning- en utiliteitsbouw en de GWW-sector normaal.

Met dit project Toekomstbestendig Bouwen:

  1. Creëren we een eenduidig instrumentarium en eenduidige werkwijzen voor Conceptueel Circulair Bouwen en Circulaire Grond-, Weg- en Waterbouw in onze regio;
  2. Ontstaat effectieve open samenwerking tussen alle groepen stakeholders in de bouwsectoren;
  3. Blijft de woningbouw op snelheid en voldoende betaalbaar, terwijl de duurzaamheid stijgt tot tenminste 30% circulair, getoetst in de voorlopige ontwerpfase van bouwprojecten, in 2027.

Onderdeel van dit project


Twee belangrijke onderdelen van Regio Deal project Toekomstbestendig Bouwen zijn Conceptueel Circulair Bouwen(CCB) en Circulaire Grond-, Weg- en Waterbouw (GGW). Bekijk de specifieke pagina’s voor deze projecten.

Conceptueel Circulair Bouwen

Meer over CCB 🡒

Circulaire Grond-, Weg-, en Waterbouw

Meer over GWW 🡒

Iedereen profiteert mee

Het doel van dit project is ook om een collectief maatschappelijk voordeel te genereren. Dit doen we door alle relevante kennis en informatie die we in en met het project Toekomstbestendig Bouwen opdoen te delen. We geloven in een ‘level playing field’ waarbij alle stakeholders profiteren van de kansen die toekomstbestendig bouwen biedt.

Partners van Toekomstbestendig Bouwen

Het Regio Deal-project Toekomstbestendig Bouwen wordt gerealiseerd door een breed consortium van publieke en private partijen, die allemaal kennis, tijd en geld investeren in dit project:

  • Gemeenten:
    • Arnhem
    • Berg en Dal
    • Beuningen
    • Doesburg
    • Druten
    • Duiven
    • Heumen
    • Lingewaard
    • Nijmegen
    • Overbetuwe
    • Renkum
    • Rheden
    • Rozendaal
    • Westervoort
    • Wijchen
    • Zevenaar
  • Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen
  • Provincie Gelderland
  • Marktpartijen:
    • Hoornstra Infrabouw
    • NTP
    • Roelofs Groep
    • Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek
    • BLM Wegenbouw

 

Organisatie

Het project wordt uitgevoerd door een programmateam Toekomstbestendig Bouwen en projectteams voor de onderdelen CCB en Circulaire GWW. De beslisstructuur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen neemt formele beslissingen. Alle projectpartners zijn vertegenwoordigd in de programmaraad ‘Toekomstbestendig Bouwen’. Binnen die groep is er een Commissie Sturing, Toezicht, Verantwoording. De programmaraad en commissie hebben een zwaarwegende adviserende rol.

Bekijk de organisatiestructuur 🡒

Communicatiekit

Communiceren over dit project als partner of geïnteresseerde?
Dat kan! Bekijk en download hieronder de items.

🡒 Logo Toekomstbestendig Bouwen PDF

🡒 Logo Toekomstbestendig Bouwen PNG

🡒 Kernboodschap

Logo Toekomstbestendig Bouwen

Projectteam

Ultsje Van Gorkum

Ûltsje van Gorkum

Coördinator Circulaire Bouw & Infrastructuur

Bel Ûltsje
E-mail Ûltsje 

Robert Jan Mullink

Robert-Jan Mullink

Aanjager toekomstbestendig bouwen /
Regisseur Conceptueel Circulair Bouwen

Bel Robert-Jan 
E-mail Robert-Jan

Paul Groenen

Paul Groenen

Projectleider Circulaire Grond-, Weg- en Waterbouw

Bel Paul
E-mail Paul