Binnen het project Verbetering van de mkb-dienstverlening werkt de Groene Metropoolregio (GMR) aan betere ondersteuning voor ondernemers. Eén van de werkgroepen focust zich op een hardnekkig probleem: ondernemers die verdwalen in het woud van loketten, websites en instanties. Met het ‘no wrong door’-principe als leidraad zet de werkgroep ‘gericht doorverwijzen’ zich in om mkb’ers sneller en beter te helpen. We spraken met werkgroepleden Elbert van Bentum (relatiemanager bij de KVK) en Sandra Langens (beleidsadviseur & accountmanager bedrijven bij Werkorganisatie Druten Wijchen) over hun aanpak, obstakels én ambities.
Wat verstaan jullie onder ‘gericht doorverwijzen’?
Sandra trapt af: “Ondernemers worden nog te vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Een hardnekkig probleem. Er zijn zoveel partijen actief – van gemeenten tot RVO en van startersclubs tot de KVK – dat ondernemers vaak niet weten waar ze moeten beginnen.”
Daarom werkt de werkgroep aan een digitale oplossing, vertelt ze: “We richten ons nu op startende ondernemers. Die zoeken vaak zelf online naar antwoorden. Dan helpt het als je op één plek terecht kunt met je vraag – een soort digitaal loket.”
Waarom is het ‘no wrong door’-principe zo belangrijk?
Elbert: “Tijd is geld voor ondernemers. Als ze ergens een vraag stellen, moeten ze óf het juiste antwoord krijgen, óf meteen goed worden doorverwezen. Het mag niet zo zijn dat ze het zelf maar moeten uitzoeken. Daarom moeten we ervoor zorgen dat ondernemers snel en efficiënt geholpen worden. Bijvoorbeeld via Regiolink. Dit is het platform van de Groene Metropoolregio dat nog in ontwikkeling is. Hier krijg je meteen antwoord of een doorverwijzing. Als je daar niet aan het juiste adres bent, word je direct doorverwezen naar iemand die het wél weet.”
Hoe gaat het nu in de praktijk?
“Op dit moment komen ondernemers bij de gemeente, bij de KVK of bij een startersclub,” legt Sandra uit. “Iedereen probeert zo goed mogelijk te helpen, maar de kennis is versnipperd. En ondernemers willen vaak eerst zelf online oriënteren. Dan helpt een laagdrempelig digitaal loket enorm.”
“Iedereen probeert zo goed mogelijk te helpen,
maar de kennis is versnipperd"
Elbert vult aan: “Vaak belanden ze bij de KVK, maar ook daar krijg je lang niet altijd het juiste antwoord. Het hangt soms af van wie je aan de lijn krijgt. En als je als ondernemer een vraag hebt over digitalisering of duurzaamheid – waar moet je dan precies zijn? Die onduidelijkheid willen we oplossen.”
Is er echt behoefte aan betere doorverwijzing?
Zeker, benadrukken beiden. “We horen keer op keer dat ondernemers vastlopen,” zegt Elbert. “Ze weten gewoon niet waar ze moeten zijn. En als ze ergens een keer een goed antwoord krijgen, is dat soms toeval. Dat kan en moet echt beter.”
Sandra: “Startende ondernemers moeten vaak zelf door een jungle van informatie heen. Terwijl juist deze groep cruciaal is voor de economische groei van de regio. Die wil je niet laten verdwalen, maar juist in de goede richting sturen.”
Wat willen jullie met deze werkgroep bereiken?
“Ons doel is een goed werkend, digitaal loket,” zegt Sandra. “Daarmee bedoelen we: een plek waar ondernemers hun vraag kunnen stellen en meteen een relevant antwoord of verwijzing krijgen. Regiolink wordt nu gebouwd en getest.”
Elbert: “Het moet niet alleen technisch kloppen, maar ook qua inhoud. Ondernemers moeten erop kunnen vertrouwen dat ze op de juiste plek terechtkomen. En gemeenten kunnen met data uit Regiolink ook zien welke vragen er spelen in hun gebied. Zo kun je de dienstverlening steeds verbeteren.”
"Ondernemers moeten erop kunnen vertrouwen
dat ze op de juiste plek terechtkomen"
Hoe zorgen jullie dat ondernemers het platform ook echt gaan gebruiken?
Sandra: “Een goed platform is één ding, maar het moet ook bekend worden. Dus we denken nu al na over promotie. Via accountmanagers, gemeenten, nieuwsbrieven… alles om het bij ondernemers onder de aandacht te brengen.”
Elbert ziet daar een rol voor iedereen: “Van communicatiecampagnes tot lokale wethouders die het onder de aandacht brengen. Als elke gemeente het opneemt in hun communicatie, ontstaat er een olievlek.”
Wat is de belangrijkste boodschap voor ondernemers?
“Dat er iets moois aankomt,” zegt Sandra enthousiast. “We willen de regio echt vooruithelpen door ondernemers sneller en beter te ondersteunen. En dat begint met luisteren naar hun vragen en zorgen.”
Elbert: “We zijn hier echt koploper. En dat doen we niet voor de show – we doen het omdat onze ondernemers dat verdienen.”
Meer weten over het project?
Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan Regiolink. Houd onze website in de gaten of schrijf je in via de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Kijk ook op gmr.nl/projecten/verbetering-van-de-mkb-dienstverlening