In de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen zetten we ons in om de dienstverlening aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) te verbeteren. Dit gebeurt binnen het project ‘Verbetering van de mkb-dienstverlening’, dat is opgedeeld in vijf werkgroepen, elk met een specifieke focus en bestaande uit zowel ambtenaren als externe stakeholders. In een reeks artikelen bieden we de komende maanden inzicht in het werk en de voortgang van deze werkgroepen. Deze keer staat de werkgroep ‘Strategie’ centraal. Patrick Sessink, strategisch beleidsmedewerker economie bij de gemeenten Duiven en Westervoort, en Jan van Dellen, directeur van The Economic Board, delen hun visie op de strategische koers en de belangrijkste uitdagingen in de ondersteuning van het mkb.
Het belang van strategie binnen het traject
"Een sterke strategie vormt de basis voor het verbeteren van de dienstverlening aan het mkb. Dit begint met het beantwoorden van de vraag: hoe kunnen we ondernemers beter ondersteunen? Om hierop een passend antwoord te geven, is het goed om het bestaande aanbod in kaart te brengen, onderzoek te doen en te leren van succesvolle initiatieven in andere regio’s. Door deze strategische aanpak kunnen we effectief inspelen op de behoeften van het mkb en gerichte verbeteringen doorvoeren”, vertelt Sessink.
Jan van Dellen vult aan: “Hoe gaan we de dienstverlening richting het mkb verbeteren? Hoe pakken we dat aan? Daaruit volgen strategische keuzes. Natuurlijk hebben we daar een proces voor nodig, maar ondernemers willen oplossingen horen. Ze willen minder praten en meer doen. Wat wij vanuit de strategie willen doen, is keuzes maken waarmee we ondernemers het meeste en het beste kunnen helpen."
De rol van de werkgroep in het behalen van projectdoelen
Sessink zegt: "Binnen de werkgroep werken diverse partijen samen, waaronder overheden en onderwijsinstellingen. Zij hebben allen een gemeenschappelijk doel: het ondersteunen van het mkb, de motor van onze economie. De werkgroep richt zich op het creëren van randvoorwaarden die ondernemers in staat stellen om succesvol te ondernemen. Waar mogelijk worden barrières weggenomen om groei en innovatie te stimuleren."
Van Dellen voegt hieraan toe: Barrières wegnemen is vaak moeilijk. Dat lukt niet alleen, omdat gemeenten, de GMR of The Economic Board niet in hun eentje in staat zijn om bepaalde barrières weg te nemen. Dat moeten we echt samen doen, of zelfs in Den Haag of Brussel bespreken. Als we eenmaal een keuze hebben gemaakt waar we ons op richten, kunnen we meedenken om barrières daadwerkelijk weg te nemen."
Prioriteiten en ontwikkelingen
Sessink: "Een van de belangrijkste vraagstukken tot nu toe is hoe we de behoeften en vragen van mkb-ondernemers inzichtelijk kunnen maken. Er zijn veel verschillende instanties die ondernemers kunnen ondersteunen, maar het is belangrijk om deze informatie te bundelen en overzichtelijk te presenteren. Hier komt bijvoorbeeld Regiolink in beeld, een digitaal platform dat ondernemers helpt om sneller de juiste ondersteuning te vinden."
Van Dellen: "We hebben ook het actieplan mkb-dienstverlening, waarin we keuzes maken om ondernemers te ondersteunen op gebieden zoals energietransitie, financieringsvraagstukken, digitalisering en een goed functionerende arbeidsmarkt."
Langetermijnvisie voor de mkb-dienstverlening
Sessink licht toe: "Onze ambitie is het realiseren van een ‘geen-verkeerde-deur-systeem’. Dit betekent dat ondernemers, ongeacht bij welke instantie ze hun vraag stellen, altijd op de juiste plek terechtkomen voor hulp. Het doel is een efficiënte en eenduidige dienstverlening, waarin ondernemers snel en goed worden geholpen."
Van Dellen: "Bijvoorbeeld dus Regiolink, de digitale website waar ondernemers terechtkunnen met hun vragen. Dit helpt hen ook op weg met vraagstukken zoals subsidies, verduurzaming van panden, netcongestie en financieringsmogelijkheden."
Strategische keuzes afgestemd op ondernemersbehoeften
Sessink: "Om strategische keuzes goed te laten aansluiten bij de behoeften van ondernemers, bouwen we actief aan een netwerk met het mkb. Zo kunnen we de uitdagingen van ondernemers in kaart brengen en hierop inspelen. Momenteel zijn veel mkb’ers bezig met thema’s zoals verduurzaming, aansluiting op het elektriciteitsnet, arbeidsmarktkrapte en digitalisering. Dit zijn dan ook speerpunten binnen onze strategische agenda."
Van Dellen: "Ik denk dat we heel vaak moeten klankborden met ondernemers om af te stemmen wat er leeft. Veel met hen praten, goed luisteren en hen ook actief laten meedoen. Als een ondernemer een probleem heeft en een oplossing aandraagt, kunnen andere ondernemers daar weer van leren. Dit continu betrekken en luisteren helpt ons om de juiste strategische keuzes te maken."
Samenwerking tussen werkgroepen
Sessink: "Samenwerking is essentieel om het project succesvol te maken. De werkgroepen, waaronder 'Onderzoek' en 'Gericht doorverwijzen', hebben regelmatig overleg om elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen en resultaten. Door deze nauwe samenwerking kunnen inzichten worden gedeeld en wordt de dienstverlening verder verbeterd."
Uitdagingen in de samenwerking met stakeholders
Sessink: "De samenwerking tussen ambtenaren en externe stakeholders verloopt in de basis goed, omdat iedereen het belang van het mkb centraal stelt. De grootste uitdaging is niet de samenwerking zelf, maar het helder krijgen van de vraag: waar heeft de mkb’er daadwerkelijk behoefte aan? Daarnaast is het belangrijk om inzichtelijk te maken welke organisatie welke ondersteuning biedt, zodat ondernemers optimaal worden geholpen."
Van Dellen: "De grootste uitdagingen zijn volgens mij geld en capaciteit."
Belangrijke stappen voor de komende maanden
Sessink concludeert: "De komende periode staat in het teken van het uitrollen van de actieagenda mkb-dienstverlening. Dit vormt een belangrijk startpunt om ondernemers structureel beter te ondersteunen. Daarnaast willen we, binnen het kader van het Regio Deal-programma Toekomstbestendige Bedrijventerreinen, in gesprek gaan met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ons doel is om onze plannen verder toe te lichten en innovaties en transities vanuit koplopers breder te delen met het mkb. Ook digitalisering blijft een speerpunt binnen onze aanpak."
"Met deze strategische aanpak zetten we concrete stappen naar een betere en toekomstbestendige dienstverlening voor het mkb in de regio Arnhem-Nijmegen”, zegt Van Dellen tot slot.