Actueel

Woningdelen, privacy en gezelligheid onder 1 dak

  • Actueel
  • Woningdelen, privacy en gezelligheid onder 1 dak
Datum: 06 mei 2024

De krapte op de woningmarkt zorgt voor veel creativiteit. Want alleen met nieuwbouw redden we het niet. Hoe kan het anders en welke pragmatische oplossingen zijn er om in Nederland zo snel mogelijk meer woonruimte te creëren? De Groene Metropoolregio besteedt de komende periode aandacht aan de creatieve oplossingen waar diverse partijen nu al mee bezig zijn. Deze keer: woningdelen.

Wat is woningdelen?

Met woningdelen wordt een leeggekomen huurwoning  opgedeeld zodat er voortaan twee eenpersoonshuishoudens kunnen wonen. Een mooie oplossing voor bijvoorbeeld alleenstaande starters of senioren. Woningcorporatie Talis heeft hier al de nodige ervaring mee. Adviseur vastgoed Naomie Vermeij legt uit: “Je deelt een woning, maar je blijft ieder wel een eigen huishouding vormen. In onze woningen wordt de bovenverdieping in twee gedeeld. Ieder heeft zo een eigen slaapkamer met en-suite een eigen badkamer. Je deelt de benedenverdieping en de tuin. Je hebt zo de nodige privacy in het slaap- en badgedeelte. Dus geen gedoe over haren in het doucheputje of ongemakkelijk in je handdoekje over de gang rennen.”

Eigen huurcontract

“Bij woningdelen hebben alle twee de bewoners een eigen huurcontract met alle rechten en plichten die daar bij horen. Er is dus geen hoofdhuurder. De doelgroep voor deze woonvorm is divers, van alleenstaande ouderen tot werkende jongeren. De woning wordt verloot onder de geïnteresseerde woningzoekenden. De woningzoekende aan wie de woning wordt toegekend draagt zelf de persoon aan met wie hij of zij de woning wil delen. We willen dus graag dat de woningdelers elkaar al kennen. De woonkamer en keuken deel je namelijk samen en het is fijn als de woningdelers daar afspraken over kunnen maken. Hoe ziet de inrichting er uit? Ga je af en toe samen koken en eten of altijd ieder voor zich?

Friends

Je kunt als vrienden voor woningdelen bij ons terecht, maar ook collega’s of sportmaatjes huren bij ons. En we hebben een moeder en zoon die samen een woning delen op deze manier. Het is niet de bedoeling dat je met je liefdesrelatie op deze manier aan een woning komt. Het lijkt een beetje op wonen zoals in de serie Friends, waar ook vrienden met elkaar samenwonen. Alleen heb je met ons concept wat meer privacy door de eigen badkamer. We hebben nu één keer twee personen als woningdeler gehad die elkaar nog niet kenden. In de toekomst willen we misschien een soort matching systeem opzetten, maar dat is er nu nog niet.”

“We krijgen enthousiaste reacties en er is veel interesse vanuit andere partijen.”

Hoe werkt het?

Zodra er een woning in ons bestand vrij komt, kijken we of die geschikt is voor woningdelen. Meestal zijn dat de iets oudere woningen van meer dan 80 vierkante meter. De gemeente stelt ook eisen aan de deelwoning. Zo willen ze niet dat er te veel woningdeelwoningen in één blok komen of dat een “normale” woning aan beiden kanten wordt ingesloten door een woningdeelwoning. We maken met speciale voorzetwanden een extra badkamer en zorgen voor de en-suite doorgang vanuit de slaapkamer. Het werkt het gemakkelijkste wanneer de installaties, zoals de cv-ketel, op zolder staan. Vanuit daar kunnen we de extra leidingen makkelijk naar beneden laten lopen. We verlijmen niets zodat het systeem altijd terug te draaien is naar een standaard eengezinswoning. Je ziet in ons filmpje goed hoe een woning er dan uit ziet.

Voordelen

“Woningdelen is niet alleen slim, het gaat ook vereenzaming tegen. Ouderen vinden het vaak prettig als er toch iemand in de buurt is om mee te praten en om elkaar in de gaten te houden. Het is relatief eenvoudig te realiseren zonder al te hoge investeringskosten. Woningdelen is daarnaast goed te combineren met andere vormen van verduurzaming. Zo hebben we inmiddels ook al onze eerste aardgasvrije deelwoning in gebruik!

We zijn druk in gesprek met het Instituut Publieke Waarden en met het Rijk. Er is veel interesse voor woningdelen vanuit andere woningcorporaties. We delen onze kennis graag want dit biedt veel kansen.”

Uitdagingen

We zijn nog in overleg met de gemeenten Nijmegen en Wijchen om wat belemmeringen weg te nemen. Want we hebben vaak nog wel een ontheffing nodig om een woning te delen en met meerdere losse huurcontracten te verhuren. Dat is jammer, want die verkameringsregels zorgen voor onnodige vertraging op de lijn.

Voor de lagere inkomens vervalt de huurtoeslag bij deze woonvorm. Dat vinden we erg jammer, want juist voor deze groep zou deze woonvorm een uitkomst zijn. Nu is er nog een minimuminkomen nodig. We zijn dus volop in gesprek met het Rijk om te zorgen dat woningdelen ook voor mensen met een lager inkomen betaalbaar is.”

Meer weten over woningdelen? Kijk dan eens op de website van Talis.


Gerelateerd nieuws