Actueel

Meer woningen gerealiseerd, maar meer betaalbare woningen nodig

  • Actueel
  • Meer woningen gerealiseerd, maar meer betaalbare woningen nodig
Datum: 04 juli 2024

In 2023 zijn 4.445 woningen toegevoegd in de Groene Metropoolregio. Dit zijn méér woningen dan afgesproken in de Woondeal 2.0 en bijna 900 meer dan in 2022. Om in de behoefte aan woonruimte en aan de afspraken voor de komende jaren te kunnen voldoen zijn er meer, en vooral meer betaalbare woningen nodig.

Woningmarktmonitor

Elk jaar monitoren we de ontwikkelingen in de woningvoorraad. Dit gebeurt via de regionale woningmarktmonitor, waarin we realisatie en plannen vergelijken met de afspraken uit de Woondeal regio Arnhem-Nijmegen 2.0. Wethouder Gea Hofstede: “Als regiogemeenten werken we samen met Rijk, provincie, woningcorporaties en marktpartijen hard aan uitvoering van de Woondealafspraken. Het monitoren van de voortgang is erg belangrijk. Het bevestigt dat er heel veel gebeurt in onze regio. Dat moet ook, want nog altijd zijn veel te veel mensen op zoek naar een huis dat er nog niet is. Daarom moeten we hard blijven werken aan concrete plannen voor betaalbare woningen, zodat onze inwoners merken dat de Woondeal ook voor hen een verschil maakt.”

Uit de monitor blijkt dat het in Arnhem en omgeving en in het Rijk van Nijmegen in 2023 is gelukt om de afgesproken aantallen woningen toe te voegen. In De Liemers bleef de woningproductie nog achter bij de afgesproken aantallen. Er zijn in 2023 meer woningen in het betaalbare segment gerealiseerd dan in het vorige jaar. Het aandeel ligt nog niet op het niveau van de Woondealafspraken. In De Liemers zijn naar verhouding wel meer betaalbare woningen gerealiseerd dan in Arnhem en omgeving en in het Rijk van Nijmegen.

Snel concrete plannen

Er zijn voldoende woningbouwplannen tot en met 2030 om in de afspraken te voorzien. Plannen moeten welsnel concreter worden om tijdig gerealiseerd te worden. Ook bevestigt de monitor dat de druk op de woningmarkt nog steeds hoog is en het woningtekort aanzienlijk. In de sociale huursector is de druk niet afgenomen en steeds meer groepen vragen een sociale huurwoning.

Lees hier het rapport en het digitale dashboard.


Gerelateerd nieuws