Projecten

Wijk- en dorpsgericht werken

Wijk- en dorpsgericht werken

Integrale aanpak in dorpen en wijken op gezondheid, leefbaarheid en energietransitie.

Hoe motiveren we inwoners van wijken en dorpen gezond te leven? Wat is de beste manier om leefbaarheid te stimuleren? En op welke manier helpen we inwoners bij het verlagen van de energierekening en de omschakeling naar duurzame energiebronnen? Ook binnen onze regio zijn er veel dorpen en wijken waar deze onderwerpen onder druk staan. De uitdagingen zijn groot, maar door samenwerking tussen bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de lokale overheid is er veel mogelijk. Wijk- en dorpsgericht werken richt zich op de versterking van deze samenwerking.

Over het project

Dit project maakt onderdeel uit van de Regio Deal Arnhem-Nijmegen, waarin we de gezonde groene groei versterken. Lees meer hierover op de Regio Deal projectpagina. Met het Regio Deal project ‘Wijk- en dorpsgericht werken’ bouwen we kennis op over succesvolle integrale aanpakken om samen met inwoners de leefbaarheid in kwetsbare wijken en dorpen te verbeteren. We zetten in op duurzame samenwerkingen, op kennisdelen en leren van elkaar.

Dit project loopt van 1 april 2024 tot 1 april 2027. De Groene Metropoolregio is penvoerder van deze programmalijn.

Druten Centrum 6

Hoe pakken we dit aan?

Het begint bij de kennis, want wat is eigenlijk de meest efficiënte en effectieve manier om met een integrale aanpak de leefbaarheid te verbeteren? Deze kennis voedt een succesvolle duurzame samenwerking met de inwoners. Hierin staat de relatie tussen wijken en dorpen, de aanpak met maatschappelijke partners en de impact van de initiatieven centraal.

Het uiteindelijke doel? Kennisuitwisseling over goede voorbeelden van integrale aanpakken om de leefbaarheid in wijken en dorpen te verbeteren. Dit draagt bij aan sterkere, veerkrachtige en bloeiende buurten in een gezonde groeiende regio waar de kwetsbaarheid van inwoners en ondernemers is verminderd. Daarmee levert het project een directe bijdrage aan het vergroten van de brede welvaart in de regio.

De resultaten worden gebundeld in een toolbox met indicatoren, leermodules en andere praktische tools. Zo kunnen ook andere gemeenten en organisaties met de inzichten aan de slag in hun eigen wijken en dorpen.

Leerkring: leren door samen te werken

Het samenwerkingsverband wordt omschreven als leerkring waarbinnen de kennis wordt gedeeld en verbreed. De term leerkring verwijst hier nadrukkelijk naar leren in en van de praktijk.

Geen klassiek lesprogramma dus, maar een netwerk van gemeenten en organisaties die leren door te doen, kennis delen en samen werken aan concrete verbeteringen in hun wijken en dorpen.

Doesburgse Hanzefeesten 28

Bij start van deze programmalijn zijn vijf gemeenten, de HAN en de GMR betrokken lid van de leerkring. De provincie Gelderland sluit hierbij aan. Door de koppeling van HAN-studenten aan dit project, zijn onderwijs en onderzoek verbonden. De bedoeling is om deze leerkring gaandeweg uit te breiden naar alle gemeenten en organisaties, ondernemers en bewoners binnen onze regio.

De gemeenten Berg en Dal, Wijchen, Duiven, Doesburg en Beuningen investeren in deze leerkring met menskracht en eigen middelen. De gemeenten brengen de volgende buurten in:

  • Diepenvoorde - Wijchen
    Algehele verbetering sociale cohesie, voorzieningen en verduurzaming van huizen.
  • Eilandplein - Duiven
    Duiven-Zuid bouwt aan een wijk waar inwoners in alle levensfasen kunnen blijven. In de zogeheten ‘Blijfwijk’ Eilandplein werkt de zorg, gemeente, wooncorporaties, welzijnsinstanties en inwoners intensief samen in één netwerk.
  • Looierspark - Doesburg
    Doesburg wil sociale problemen aanpakken. De ontwikkeling van het Looierspark is onderdeel van deze aanpak. Het unieke van dit project is dat de ontwikkeling van het nu nog braakliggende terrein volledig wordt overgedragen aan de bewoners.
  • Aalsterveld, Olden Tempel, Tinnegieter en omgeving kern Beuningen
    Werken aan meer betrokkenheid van inwoners en werken aan een sterke sociale basis.
  • Millingen aan de Rijn, Berg en Dal
    Een grensdorp aan het einde van een buslijn met veel vergrijzing, verdunning en druk op lokale voorzieningen.

Stappen

Het door de Hogeschool van Arnhem-Nijmegen opgezette leerlijn kent de volgende 3 stappen:

  • 2024: In 2024 was het leren gericht op het nader specificeren van ambities en gewenste resultaten, inspireren en het gezamenlijk ontwerpen van het leerprogramma. Onder andere door het bezoeken van de projecten van de vijf deelnemende gemeenten, het volgen en organiseren van masterclasses en starten met het opbouwen van een lerend netwerk is een basis gelegd voor de leerkring. Ook wordt in het eerste jaar verbinding gelegd met de 'Wijk- en dorpendeals' van de provincie Gelderland. 
  • 2025: In 2025 is het leren gericht op het realiseren van waarde. De activiteiten die ook in 2024 werden georganiseerd zijn nu meer verdiepend. Waar mogelijk worden de inzichten al ingezet naar een denkkader met daarin tools en leermodules. Om te zorgen voor een bredere impact, gebruikt de leerkring dit jaar ook om het netwerk naar andere gemeenten te verbreden.
  • 2026: Het derde en laatste jaar is gericht op het reflecteren op waarde en borging. Op die manier wordt de kennis op een structurele manier ingezet om ook in de toekomst te benutten om wijk- en buurtgericht te werken. De toolbox is in het laatste jaar gevuld.

Deelnemen of meedenken?

Werk je bij één van de GMR-gemeenten en zie je kansen? Of wil je op een andere manier meedenken? Neem dan contact op met projectleider Jolanda van Rensch.

0009 Jolanda 19091X1

Jolanda van Rensch
Projectleider

E-mail Jolanda