Actueel

Snelle fietsroute MaasWaalpad open sinds 26 september

  • Actueel
  • Snelle fietsroute MaasWaalpad open sinds 26 september
Datum: 05 oktober 2020

Zaterdag 26 september 2020 opende de snelle fietsroute MaasWaalpad tussen Cuijk en Nijmegen. Een mooie mijlpaal voor de bereikbaarheid van de regio Arnhem-Nijmegen. Want alleen al door de nieuwe fietsbrug op deze route is de fietsafstand tussen Cuijk en Nijmegen nu 2,5 kilometer korter. De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen werkt aan nog meer en betere fietspaden in de regio. Met als doel dat meer mensen de fiets nemen om snel, veilig en comfortabel van bijvoorbeeld huis naar werk te reizen.

Het MaasWaalpad is een nieuwe snelle fietsroute tussen de Campus Heijendaal in Nijmegen en het treinstation in Cuijk. De route is vlak en heeft weinig obstakels. Forensen, scholieren en toeristen fietsen zo sneller naar werk, studie of verblijfplaats. Onderdeel van het MaasWaalpad is een nieuwe brug over de Maas: De Maasover. De fietsbrug levert fietsers van en naar Cuijk 2,5 kilometer winst op in vergelijking met de route over de A73-brug.

Lekkernij of attentie

Op zaterdag 26 september 2020 ging het MaasWaalpad open. De samenwerkende provincies en gemeenten zagen af van een officiële openingshandeling in verband met COVID-19 en de bijbehorende maatregelen. Wel waren inwoners en belangstellenden welkom om de route te verkennen op deze dag. Op diverse stands langs de route deelden betrokken overheidsorganisaties een kleine attentie of een lekkernij uit. Vele honderden mensen, van jong tot oud, verkenden enthousiast de route.

Veilig en vlot fietsen

Het MaasWaalpad is mede dankzij de inspanningen van Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen aangelegd. Ook de komende jaren blijven we werken aan meer en betere fietspaden in de regio. Met als doel dat meer mensen de fiets nemen om snel, veilig en comfortabel van bijvoorbeeld huis naar werk te reizen. Zo verminderen we het autoverkeer en dus de CO2-uitstoot. Meer fietsers is ook beter voor de bereikbaarheid van de regio. We hebben in de afgelopen jaren dan ook diverse snelle fietsroutes aangelegd, bijvoorbeeld tussen Arnhem en Nijmegen en tussen Beuningen en Nijmegen.

Glad asfalt

Snelle fietsroutes zijn kwalitatief goede en snelle fietsverbindingen waarop je sneller, veiliger en comfortabel kunt fietsen. Een snelfietsroute heeft glad asfalt en is voldoende breed zodat fietsers elkaar veilig kunnen inhalen. Ook kunnen fietsers er goed op doorfietsen, omdat ze waar mogelijk voorrang krijgen op het autoverkeer. Bovendien zijn de routes zo direct mogelijk, met zo min mogelijk barrières. De aanleg van de fietsbrug over de Maas is hier een mooi voorbeeld van.

Voor de aanleg en verbetering van (snel)fietsroutes werkt de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen samen met diverse provincies en gemeenten.