De provincie Gelderland heeft besloten om een deel van het beschikbare geld voor het programma Vitaal Landelijk Gebied Gelderland (VLGG) in te zetten voor gebiedsprocessen. Dit omvat ook de vier koplopergebieden binnen de Groene Metropoolregio. “Wij zijn in de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen erg blij met dit besluit. Hierdoor kunnen we verder met onze koplopers en starten met de uitvoering van een groot deel van het Groen-blauw raamwerk," aldus Agnes Schaap, bestuurlijk opdrachtgever van de Ontspannen regio.
In de koplopergebieden werken we samen met onze partners aan realistische plannen om natuur (groen) en water (blauw) te versterken en het landelijk gebied vitaal te houden. Ook zoeken we naar financiering voor de uitvoering van deze plannen. De vier gebieden die centraal staan zijn:
1. Natuur- en beekherstel in de Veluwezoom
In de Veluwezoom liggen een aantal waardevolle beeksystemen en natuurgebieden. We hebben hier twee gebiedsprocessen: één voor het Renkums en Heelsums beekdal en één voor de Oostelijke beekdalen, waaronder het Soerens beekdal. De opgave waar we met iedereen die hierbij betrokken is voor staan, is om de natuur en beekdalen te herstellen. Daarbij is het belangrijk om de gevolgen van klimaatverandering zo goed mogelijk het hoofd bieden en rekening te houden met de verstedelijking, de landbouw en het cultuurhistorisch erfgoed in het gebied.
2. Groene Mantel en Blauwe Motor in het Rijk van Nijmegen
In de Groene Mantel zijn veel innovatieve organisaties en agrariërs actief. Samen met de gebiedspartners werken we toe naar uitvoering waarbij korte ketens, natuurinclusieve landbouw met o.a. groenblauwe dooradering, water- en bodemverbetering en nieuwe verdienmodellen voor de landbouw worden getest en verbeterd. De Groene Mantel hangt nauw samen met het gebiedsproces voor de Blauwe Motor. Dit proces is gericht op systeemherstel op de stuwwal bij Nijmegen met maatregelen voor droogte en herstel van beken en natuurwaarden.
3. Middengebied
Kenmerkend voor het Middengebied is Park Lingezegen, een groot landschapspark tussen vier gemeenten. Het park combineert natuur, landbouw en cultuur en fungeert daarnaast als recreatief uitloopgebied voor de toenemende verstedelijking. Naast Park Lingezegen is de Boven-Linge een belangrijke landschappelijke en ecologische drager in het gebied. Deze bestaande structuren dienen als een goede basis, die we verder willen ontwikkelen met alle partners.
4. Gelderse Poort
De geschiedenis, het huidige landschap en de toekomst van de Groene Metropoolregio wordt voor een belangrijk deel bepaald door de grote rivieren. Zo ligt hier de Gelderse Poort, het gebied waar de Rijn zich op relatief korte afstand splitst in drie riviertakken: de Waal, Neder-Rijn en de IJssel. In dit gebied komen veel opgaven samen: behoud en herstel van riviernatuur, waterverdeling in de Nederlandse delta, problemen met de rivierbodem en hoogwaterveiligheid. Als regio werken we mee aan de huidige Rijksprogramma’s waar deze complexe opgaven centraal staan: het programma Integraal Riviermanagement (IRM) en de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW).
We kijken er naar uit om deze gebiedsprocessen, samen met alle betrokkenen en met steun van de provincie, verder te brengen. Zo werken we samen aan een groene, duurzame, gezonde toekomst.