Actueel

Op weg naar een Human Capital Akkoord: “heb je een project, zoek me op”

  • Actueel
  • Op weg naar een Human Capital Akkoord: “heb je een project, zoek me op”
Datum: 09 januari 2023

Begin 2022 is de Human Capital Agenda vastgesteld binnen de Groene Metropoolregio, The Economic Board en de provincie Gelderland. De agenda moet uitmonden in een Human Capital Akkoord, met aandacht voor de regionale speerpunten Energy, Health en Hightech. Elk speerpunt heeft een werktafel en een aanjager. Alex Dorgelo is aanjager van het speerpunt Hightech. Hij vertelt erover.

“Het doel van het Human Capital Akkoord is de visie uit de Agenda vertalen naar een uitvoeringsakkoord”, vertelt Alex Dorgelo. “Mijn taak is tweeledig: interessante techprojecten herkennen, verbinden en inventariseren wat nodig is voor opschaling aan de ene kant en kijken waar de gaten zitten aan de andere kant. Een werkgroep(tafel), met daarin onder andere de roc’s, de HAN, de Metaalunie en VNO-NCW kijkt mee. Uiteindelijk moet een doorlopende lijn ontstaan van basisschoolscholieren tot opleidingstrajecten voor volwassen zij-instromers en herintreders met als doel zoveel mogelijk mensen enthousiast krijgen voor een Hightech-baan in de regio.”

Gaten

Eén van de gaten die Alex Dorgelo constateert is een chiptechnologieopleiding. “NXP, Ampleon en Nexperia maken chips in Nijmegen maar er is in de regio geen opleiding ervoor. Er is elektrotechniek en ict op mbo- en hbo-niveau, maar alles wat dieper gaat, vindt binnen bedrijven plaats. Kennis blijft zo binnen hun muren en jongeren komen laat of niet ermee in aanraking.” Ook de locatie van onderwijs en onderzoek kan volgens Dorgelo beter aansluiten op behoefte en aanwezigheid van know-how. “Daag Nijmeegse bedrijven uit om met hun duurzame energieprojecten naar Arnhem te gaan. Daar wordt fors geïnvesteerd in onderzoeksfaciliteiten, hybride leeromgevingen en verkorte opleidingen. Concentreer andersom initiatieven rondom chips, sensoren, health en slimme software juist in Nijmegen.”

Kans

Het Human Capital Akkoord moet er aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 liggen. “Alle belangrijke elementen en concrete projectplannen liggen dan op tafel. Parallel daaraan loopt de aanvraag voor een nieuwe Regiodeal, als die doorgaat kunnen projecten voor vier jaar bekostiging krijgen. Ook die aanvraag moet in de eerste helft van 2023 klaar zijn. Als we het Human Capital Akkoord aan (de fondsen van) de Regiodeal kunnen koppelen is dat een enorme kans voor de regio om op te schalen en onze speerpunten structureel op de kaart te zetten. Ik zou willen zeggen: heb je een project, zoek me op, gebruik mij om te verbinden en als aanjager. Niet voor mij, maar voor jou.”

 


Gerelateerd nieuws