Actueel

“Ik behartig de belangen van leden waar het gaat om mobiliteit, bereikbaarheid en duurzaamheid”

  • Actueel
  • Jörg Töpfer: bestuurlijk vertegenwoordiger namens VNO-NCW bij het BOM
Datum: 05 september 2023

Hij heeft jarenlang ervaring in en op het gebied van internationale logistiek en is daarnaast directeur en mede-eigenaar van de intercontinentale expediteur Intervracht Nederland BV. VNO-NCW Midden heeft Jörg Töpfer dan ook naar voren geschoven voor het Bestuurlijk Overleg Mobiliteit Arnhem-Nijmegen (BOM). “Ik wil de belangen van leden behartigen waar het gaat om mobiliteit, bereikbaarheid en duurzaamheid.” 

Wil je iets vertellen over Intervracht Nederland BV?

“Intervracht Nederland BV is een internationale expediteur, actief in de zee- en luchtvracht. Voor onze internationaal opererende klanten verzorgen wij met name intercontinentale vrachtstromen. Met 35 medewerkers in Zevenaar zijn we onderdeel van een internationale groep van bedrijven in Duitsland, de Verenigde Staten en Canada. Onze vestiging in Oost-Gelderland ligt centraal tussen de randstad en het Duitse Ruhrgebied. De havens van Rotterdam en Antwerpen en de luchthavens van Amsterdam, Brussel, Düsseldorf en Frankfurt zijn goed bereikbaar.” 

“Voor onze activiteiten is de doortrekking van de A15 en de verbreding van de A12 van groot belang. De verbinding tussen de Rotterdamse haven en de regio is immers van cruciaal belang voor ons bedrijf. En niet alleen voor ons, maar ook voor veel andere logistieke bedrijven in de regio.” 

Door het VNO-NCW Midden ben je naar voren geschoven voor het BOM. Hoe zie je jouw rol binnen dit overleg?

“VNO NCW heeft mij gevraagd haar belangen te behartigen tijdens het BOM. Dat is een hele eer, want mijn expertise en ervaring op publiek- en bestuurlijk gebied is bescheiden. Ondanks dat ik wat dat betreft een nieuwkomer ben, breng ik wél mijn jarenlange ervaring in op het gebied van internationale logistiek. En daarnaast uiteraard mijn ervaring als algemeen directeur en mede-eigenaar bij Intervracht Nederland BV. Mijn rol binnen het BOM zie ik als volgt: ik schuif aan om de belangen te behartigen van de leden van het VNO-NCW waar het gaat om mobiliteit, bereikbaarheid en duurzaamheid.” 

Bestuurlijk Overleg Mobiliteit Arnhem-Nijmegen (BOM) 

Het BOM is een publiek privaat samenwerkingsorgaan op bestuurlijk niveau in de regio Arnhem-Nijmegen. Het BOM wordt voorgezeten door de gedeputeerde van de provincie Gelderland. De GMR levert de secretaris (opgavemanager Verbonden regio). Het BOM komt 3 á 4 keer per jaar bij elkaar om een aantal lopende dossiers en processen te bespreken. Dit kan op het gebied van verkeersmanagement, het programma Slim & Schoon Onderweg en eventuele andere zaken ingebracht door de leden. 

Het BOM bestaat uit de directeur mobiliteit en gebieden, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, de gedeputeerde van de provincie Gelderland, wethouders uit Arnhem en Nijmegen, de voorzitter van de Verbonden regio (GMR), de directeur van de NS, de directeur van ProRail, de directeur BRENG/Connexxion en een bestuurlijk vertegenwoordiger vanuit VNO-NCW Midden. 

Welke keuzes maak je binnen Intervracht Nederland BV. als het gaat om duurzaamheid en mobiliteit?

“Bij Intervracht Nederland BV. hebben we gekozen voor een nieuw en energieneutraal bedrijfspand in Zevenaar. Daarnaast zijn onze leaseauto’s allemaal volledig elektrisch. We stimuleren onze medewerkers om met de fiets naar kantoor te komen. Dat doen we onder andere door een fietsplan aan te bieden. Daarbij kijken we ook naar faciliteiten zoals een goed fietsenhok mét fietslaadpaal. En niet te vergeten, het pand is voorzien van een douche, zodat je na een inspannende fietsrit fris weer aan het werk kan gaan.” 

Jörg Töpfer is 55 jaar en woont in Doetinchem. Naast directeur en bestuurslid is hij vader van twee kinderen; hij heeft een zoon van 21 en een dochter van 19 jaar. Hij begeeft zich al 35 jaar in de wereld van de internationale logistiek, waarvan nu bijna 25 jaar bij Intervracht Nederland BV. 


Gerelateerd nieuws