Nederland is een fietsland en ook in onze regio fietsen we massaal en graag. Dat is iets om te koesteren. Maar als fietser in het verkeer ben je ook kwetsbaar bij een botsing of val. Of dat nu ontstaat door jezelf of door een andere weggebruiker. Met een fietshelm bescherm je je hoofd als je valt. Het verkleint de kans op ernstig letsel met ongeveer 60% en op dodelijk hoofd- of hersenletsel zelfs met 70%. Zet ‘m op dus, die fietshelm.
Op 16 april is het de Dag van de Fietshelm. Vanuit de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) besteden we hier aandacht aan, om fietsers te stimuleren hun hoofd goed te beschermen.
Veiligheid op de fiets: een groeiende noodzaak
“Er wordt steeds meer gefietst, vooral door de 50+ en 70+ doelgroep. Helaas zien we juist bij deze groepen een forse stijging van het aantal fietsongevallen,” vertelt Pepijn Baneke, wethouder bij de gemeente Heumen en bestuurlijk eigenaar verkeersveiligheid bij de GMR. “Na corona zijn veel mensen meer gaan fietsen. Dat is natuurlijk een goed teken, maar we zien onder fietsers steeds meer ongelukken ontstaan, soms met ernstig hoofdletsel tot gevolg.”
De verkeersveiligheidsambassadeur ziet zelf ook het belang van het dragen van een fietshelm. Tijdens een bijeenkomst met chirurgen van het Radboudumc werd Baneke extra bewust gemaakt van de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. “De chirurgen benadrukten hoe ernstig hoofdletsel kan zijn. Sindsdien roep ik iedereen op: draag alsjeblieft een fietshelm!”
Samenwerken aan gedragsverandering
Fietsveiligheid gaat verder dan alleen goede infrastructuur. Baneke: “Gedrag is leidend. Gemeenten kunnen samenwerken door gezamenlijke communicatie en door bijvoorbeeld samen cursussen zoals ‘Doortrappen’ aan te bieden. Zo kunnen we ouderen helpen om veilig te blijven fietsen. Ook aandacht voor het niet opvoeren van e-bikes hoort daarbij.”
De Groene Metropoolregio ondersteunt de landelijke campagne ‘Zet ‘m op!’ en stimuleert gemeenten om lokaal initiatieven te ontplooien.
De fietshelm in het fietsexamen?
Ook in de gemeente Heumen, waar Baneke wethouder verkeer en mobiliteit is, krijgt fietsveiligheid steeds meer aandacht. Meerdere basisscholen doen inmiddels mee aan het fietsexamen, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Hoewel de fietshelm nog geen vast onderdeel is van dit examen, hoopt Baneke daar snel verandering in te brengen. “Ik zou graag samen met de VVN onderzoeken of we de fietshelm kunnen opnemen in het examen. Zo willen we niet alleen kinderen, maar ook hun ouders stimuleren om een helm te dragen. Kinderen zitten vaak keurig met een helm in de bakfiets, terwijl ouders er meestal geen op hebben. Hopelijk kunnen we samen die verandering in gang zetten.”
Korting op een fietshelm
Naast bewustwording biedt provincie Gelderland extra stimulans: van 16 april tot en met 31 mei 2025 loopt een speciale fietshelmkortingsactie. Wie in deze periode een goedgekeurde fietshelm koopt bij een van de deelnemende winkels in Gelderland, ontvangt 20 euro korting. De actie sluit naadloos aan bij de landelijke ‘Zet ‘m op!’-campagne.
Een goede fietshelm bedekt je voorhoofd, schedel en slapen en zit stevig zonder te knellen. Test bij het passen of hij goed blijft zitten als je je hoofd beweegt. Het kinriempje moet goed aansluiten, met ongeveer een vingerdikte ruimte. Meer tips vind je op Komveiligthuis.nl.
Fietsen geeft vrijheid, maar veiligheid is minstens zo belangrijk. Dus: zet ‘m op!