De vraag naar én het aanbod van energie groeit sneller dan voorspeld, terwijl de uitbreiding van het energiesysteem dit tempo niet kan bijhouden. Hierdoor ontstaan er steeds vaker knelpunten op het elektriciteitsnet. Dit vormt inmiddels een serieuze uitdaging voor de woningbouwopgave in onze regio: gemeenten en projectontwikkelaars krijgen steeds vaker te maken met beperkingen bij het realiseren van nieuwe woningen door netcongestie.
Om gemeenten binnen de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen hierbij te ondersteunen, is Loes van Wersch gestart als projectleider Netbewuste nieuwbouw.
Van energiearmoede naar toekomstbestendige woningbouw
Loes brengt waardevolle ervaring mee vanuit haar vorige functie als opgavetrekker Energie Besparen bij de gemeente Nijmegen. “De puzzel die ik daar probeerde te leggen, ging over de combinatie van techniek en een sociaal-maatschappelijke aanpak. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van EnergieFixers en het Doe-Het-Zelf-isolatieproject, waarmee we energiearmoede wilden terugdringen,” vertelt Loes.
Binnen de GMR richt ze zich nu op de uitdagingen die netcongestie met zich meebrengt voor de ontwikkeling van nieuwe woonwijken. “Ik wil gemeenten en ontwikkelaars helpen om ondanks de druk op het net toch voortgang te boeken in de woningbouw. Tegelijkertijd zie ik dit als een kans om onze regio toekomstbestendiger te maken – zeker als we verbinding zoeken met andere opgaven zoals circulair bouwen en klimaatadaptatie.”
Thuis in de regio
Loes woont sinds kort samen met haar vriendin in het bos bij Mook. “Na een aantal jaren in Groesbeek te hebben gewoond, waar we onder andere een voedselbos met wijngaard hebben opgezet, hebben we het thuis iets rustiger aan gedaan. Daardoor heb ik nu ook weer meer tijd voor mijn andere hobby’s: mountainbiken en bikepacken.”
Met haar stevige achtergrond in de energietransitie én haar persoonlijke betrokkenheid bij de regio, brengt Loes een waardevolle combinatie van kennis en ervaring mee in haar nieuwe rol.