Actueel

Duizenden mensen reizen duurzamer in de regio Arnhem-Nijmegen

 • Actueel
 • Duizenden mensen reizen duurzamer in de regio Arnhem-Nijmegen
Datum: 20 februari 2023

Duizenden mensen in de regio Arnhem-Nijmegen zijn duurzamer gaan reizen in de periode 2019-2022. Ze stapten bijvoorbeeld over van auto naar fiets, reisden buiten de spits of gebruikten elektrisch deelvervoer. Daarnaast reden bedrijven bijna 1,5 miljoen kilmeter minder om hun goederen te vervoeren of diensten aan te bieden. Deze en meer resultaten boekte ons programma Slim & Schoon Onderweg in de afgelopen vier jaar.

Het programma Slim & Schoon Onderweg werkt aan een schonere en beter bereikbare regio Arnhem-Nijmegen. In de periode 2019-2022 is er een breed pakket aan gedragsmaatregelen ingezet met oplossingen voor een gezondere, snellere, goedkopere, schonere reis. Duizenden mensen in de regio zijn hierdoor duurzamer gaan reizen, ondanks dat corona soms zorgde voor vertraging of een andere invulling van projecten. Enkele hoogtepunten op een rijtje:

 • 769 minder auto’s op de Nijmeegse Waalbrug
 • meer elektrische deelmobiliteit in Nijmegen en Arnhem, bijvoorbeeld 4.872 ritten met elektrische deelfietsen in Nijmegen
 • Spectrum Elan uit Arnhem was beste (thuis)werkgever van Nederland in 2020
 • 1.606 deelnemers aan fiets- en wandelchallenges
 • 2.326 mensen meldden zich aan voor de A12 Drukte Alert om de drukke A12 te omzeilen
 • slimme reisoplossingen naar de Nijmeegse en Arnhemse campussen
 • 1.417.260 minder gereden logistieke kilometers dankzij adviezen logistiek makelaars
 • forenzen reizen duurzamer door onze werkgeversaanpak
 • digitalisering van mobiliteitsdata voor slimme mobiliteit van de toekomst

Bekijk de toelichting van deze hoogtepunten op de website van Slim & Schoon Onderweg.

2023 en verder

Ook in 2023 en de periode daarna blijft Slim & Schoon Onderweg verder werken aan een duurzaam bereikbare regio. Dit gebeurt met diverse projecten en maatregelen zoals A12 Slim Reizen, het opschalen van deelmobiliteit, het adviseren van werkgevers door mobiliteitsmakelaars en de inzet van logistiek makelaars om bedrijven te stimuleren meer schone en minder gereden kilometers te maken.

Over Slim & Schoon Onderweg

Het programma Slim & Schoon Onderweg werkt aan een beter bereikbare en schonere regio. In het programma werken diverse organisaties samen, zoals Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven (VNO-NCW, werkgevers) en vervoerders. Met diverse oplossingen helpen we inwoners en organisaties om duurzamer, slimmer, sneller en gezonder te reizen. Van advies aan bedrijven om hun logistiek te verduurzamen tot het stimuleren van duurzaam reizen naar diverse onderwijsinstellingen in de regio.