Actueel

Agnes Schaap voelt zich een bevoorrecht mens

  • Actueel
  • Agnes Schaap voelt zich een bevoorrecht mens
Datum: 09 juli 2025

Heel wat jaren is Agnes Schaap betrokken geweest bij de regio Arnhem en Nijmegen. De laatste jaren als burgemeester van de gemeente Renkum, daarvoor als wethouder. Bij de start van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen werd ze bestuurlijk trekker van de opgave Ontspannen Regio. Afgelopen mei ging ze met pensioen. Hoe is het nu met haar en hoe kijkt ze terug?

“Het meest trots ben ik misschien wel op het groen-blauwe raamwerk. Ik weet nog dat ik in het begin dacht: ‘Waar gaat dat naartoe?’. Nu zie je dat het op veel plekken wordt gebruikt als onderlegger.” Op de grote eettafel in haar woonkamer ligt het programma ‘Meer landschap, meer stad’ al klaar. Ze heeft aantekeningen gemaakt van alle belangrijke dingen die in de afgelopen jaren zijn voorbijgekomen. Terwijl ze koffie indoet, vertelt de bevlogen bestuurder honderduit. “De regionale samenwerking heb ik altijd heel belangrijk gevonden. Als gemeente kun je het niet meer alleen en je moet het als gemeente ook niet meer willen om het alleen te doen.”

“Als gemeente kun je het niet meer alleen en je moet het ook niet meer willen om het alleen te doen.”

Nieuwe opgave

De Ontspannen Regio had direct haar aandacht. “Het was een nieuwe opgave, we moesten iedereen er echt nog warm voor krijgen. Dat vond ik interessant. Ook om het nog helemaal op te zetten, want het is een grote opgave. Waar beginnen we en waar stoppen we? Over welke thema’s buigen wij ons? In het begin was dat zeker zoeken.” Het vertrekpunt werd het groen-blauwe raamwerk en het landelijke gebied. “Met het opgaveteam keken we naar wat er allemaal al in de regio gebeurde en hoe we dingen met elkaar konden verbinden. Zo ontdekten we wat belangrijk is voor onze Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en waar de uitdagingen liggen. Zo dienden de thema’s cultuur en recreatie & toerisme zich ook aan.”  

Meer landschap, meer stad

Toen de titel ‘meer landschap, meer stad’ werd gekozen voor de verstedelijkingsstrategie, vielen volgens Agnes Schaap de puzzelstukjes op hun plaats. “Die titel geeft precies de balans binnen onze regio aan. Wij wonen in een prachtige regio. Maar als je alles volbouwt en overal infrastructuur neerlegt, dan hebben mensen geen mogelijkheden meer om te recreëren, van cultuur te genieten en noem maar op. Onze regio staat erom bekend een groene regio te zijn. Dus willen wij onze regio aantrekkelijk houden en willen we behouden waar we sterk in zijn, dan is de balans tussen meer landschap meer stad een erg belangrijke.”

Smeerolie en aanjager

De bestuurder is op nog veel meer dingen trots. Ze noemt het pas opgeleverde wandelroutenetwerk, het Derde Waterverhaal, de andere verhaallijnen en de vier koploperprojecten die ook nog eens mooi over de regio verdeeld zijn. “En dat we partners aan onze regio hebben kunnen binden”, vult ze aan. “Natuurlijk kunnen veel dingen nog beter, maar er staat iets moois.” Haar eigen kracht lag in het verbinden en aanjagen, zegt ze zelf. “Ik was een verbinder tussen de gemeenten en tussen de regio, het Waterschap en de provincie Gelderland. Ik vond het belangrijk contacten te leggen en bestuurlijk aan tafel te zitten. Als burgemeester had ik de thema’s van de Ontspannen Regio niet in mijn portefeuille, daardoor kon ik op de drie speerpunten wat onafhankelijker zijn. Ik was de smeerolie en af en toe de aanjager.”  

Schuren mag

Terugkijkend voelt de oud-burgemeester zich vooral een bevoorrecht mens. “Ik voel mij bevoorrecht dat het mij gegund werd om dit te doen, want je hebt iedereen kei- en keihard nodig. Dus alle gemeenten, alle gemeenteraden en ook alle partners. Natuurlijk schuurt het echt wel eens. Dat mag ook. Geen enkele samenwerking waarbij zoveel spelers betrokken zijn, verloopt vlekkeloos. Er zijn zoveel gemeenten en zoveel belangen, want iedereen zit er ook voor z’n eigen dorp of stad. Als je maar wel allemaal je best ervoor doet. Het is dus iedere keer belangen afwegen en proberen de balans te houden. Ook daarom ben ik blij met de titel ‘meer landschap, meer stad’. Omdat je dan toch elke keer probeert gelijkwaardiger naar het vraagstuk te kijken. Dat een stad niet zonder het omliggende gebied kan. Dat er ook plekken nodig zijn om te recreëren. Uiteindelijk gaat het om het welzijn van onze inwoners, wij zorgen voor de randvoorwaarden.”

“Uiteindelijk gaat het om het welzijn van mensen, wij zorgen voor de randvoorwaarden.”

Opvolger Nick Hubers

De rol van bestuurlijk opdrachtgever is inmiddels overgenomen door Nick Hubers. Agnes Schaap heeft er alle vertrouwen in dat hij de verbinding tussen de partijen en het bestuurlijk opdrachtgeversteam goed houdt. Er komt genoeg op zijn bordje, zegt ze ook. “Neem het toerisme. Hoe houden we daarin balans? Hoe kunnen we mensen verleiden naar andere plekken te gaan? Dat is wel een uitdaging voor de toekomst. Dat niet iedereen naar bijvoorbeeld de Hatertse Vennen gaat, maar ook naar Park Lingezegen. Wat een net zo prachtig en ook groot gebied is. Of neem de samenwerking tussen de opgaves, die nu steeds meer tot stand komt. Nick zal het op zijn eigen manier doen, dat is ook goed. Met nieuw elan nieuwe dingen.” Zelf blijft ze de regio zeker volgen, maar dan als inwoner. Aan het nieuwe leven is ze al goed gewend. “Ik ga natuurlijk niet achter de geraniums zitten”, zegt ze lachend. “Ik heb altijd met ontzettend veel plezier gewerkt en ik ben een bevoorrecht mens dat ik dit allemaal heb mogen doen. Maar nu is het tijd voor de volgende fase. Er komen al verschillende nieuwe dingen op mij af, dat is ook goed. In het zwarte gat ben ik dus niet gevallen.”


Gerelateerd nieuws