Projecten

Trekt jouw idee volle zalen?

Cultuur is voor iedereen. Cultuur verwondert, maakt blij, biedt troost of inspireert. Daarom geven we innovatie in de culturele sector in regio Arnhem-Nijmegen een boost. Dat doen we door dromen, ambities en ideeën met lef ruimte te bieden om tot ontwikkeling te komen. Met als doel om op ongewone wijze publiek te bereiken, betrekken en behouden. Bij podiumkunsten, muziek, beeldende kunst, film en erfgoed. Zo zorgen we samen voor cultuur voor iedereen.

4C6e5cff 5B21 4F24 B1c3 Fddf56614ba7

Subsidies 

In 2023 kregen culturele initiatieven de kans om zich in te schrijven voor het project 'trekt jouw idee volle zalen?'. Uit de inzendingen zijn tien initiatieven geselecteerd die een subsidie tot €50.000,- ontvangen. Met deze subsidie gaan de initiatieven in 2024 aan de slag. Wij volgen ze op de voet en kijken wat ze met deze subsidie doen.

muZIEum

Versterking participatie burgers bij wetenschappelijk onderzoek 

In samenwerking met het Donders Instituut van Radboud Universiteit creëert het belevingsmuseum muZIEum ruimte voor het wetenschappelijk experiment. Bezoekers kunnen meedoen en zich opgeven als proefpersoon. In het Donders Citylab@muZIEum komen wetenschappers en publiek samen in lezingen, workshops en tentoonstellingen. Zo ontstaat de verbinding tussen wetenschap en samenleving.

Meer over muZIEum

Muzieum Logo

Bureau Ruimtekoers

Practise based onderzoek en theatraal manifest over ontmoetingen tussen ex-gedetineerden en hun buren

In PLEK werkt culturele instelling Bureau Ruimtekoers samen met Stichting Vitale Verbindingen en Theatermaker Elky Rosa Gerritsen en acht ex-gedetineerden uit de Arnhemse wijken St. Marten, Klarendal en Sonsbeek en twintig van hun buren bedenken. Samen maken en presenteren ze een theatraal manifest over hun ontmoetingen en wat een veilige plek in de samenleving voor eenieder (en voor henzelf) betekent. Vervolgens presenteren ze dit theatrale manifest mét de deelnemers in hun wijken en in andere wijken in de Groene Metropool Regio Arnhem-Nijmegen.

Meer over bureau Ruimtekoers

Bureau Ruimtekoers Logo S

Speels collectief

Het ontwikkelen van een specifiek aanbod en contextprogramma en het bereiken van een nieuw en diverser publiek voor festivals

Speels Collectief is eigenzinnig gezelschap voor inclusief theater. Festivals willen inclusiever en diverser programmeren, maar er is nog weinig specifiek aanbod van inclusief theater voor festivals. Ook zijn festivals moeilijk toegankelijk voor mensen met een beperking. Speels Collectief wil binnen de Cultuurregio 025 bereiken dat inclusief theater aan zichtbaarheid wint op festivals.

Meer over Speels Collectief

Speels Collectief

Inscience filmfestival

Ontwikkeling van interactieve tool om film, wetenschap en kennis op locatie aan te bieden

InScience Interactive is een samenwerking van InScience Filmfestival en Rozet Arnhem, met medewerking van de bibliotheken Gelderland-Zuid en Veluwezoom. Met InScience Interactive vergroten de partners de actieradius van reeds bestaand programma voor een nieuw publiek in verschillende gemeenten in de Groene Metropool Regio. Ze ontwikkelen een (digitale) interactieve tool waarmee het mogelijk wordt om film, wetenschap en kennis op locatie aan te bieden.

Meer over Inscience interactive

Inscience Film Festival

Brebl

Ontwikkeling workshop 'beats maken van jazz'

Brebl is een cultureel podium in Nijmegen en faciliteert jaarlijks zo’n zestig tot tachtig jazzconcerten in uiteenlopende genres. Daarnaast organiseert Brebl speciale projecten, waarbij verschillende (generaties) muzikanten aan elkaar gekoppeld worden, zoals in de serie “Got a Match”. Deze serie zet ze door onder de naam Sampling Jazz, in samenwerking met Beatwise, een platform voor hiphop in Nijmegen. Zij gaan voor dit project een workshop “beats maken van jazz” ontwikkelen.

Meer over Brebl

Brebl Jpg

De Innovatie Fabriek

Nieuwe doelgroepen naar het theater trekken en bewustwording vergroten maatschappelijke thema's

Innovate:Create is een samenwerkingsproject van De Innovatie Fabriek dat resulteert in een innovatieve en baanbrekende performance. Het project heeft zowel een cross-sectoraal als interdisciplinair karakter. Rondom maatschappelijke thema’s werkt de stichting samen met een groot aantal partners uit de regio. Het hogere doel van Innovate:Create is om te verbinden, te inspireren en aan te jagen. Tijdens het project verkennen de partners disruptieve en innovatieve presentatievormen op het snijvlak van kunst en wetenschap, met als doel een eigen performance te ontwikkelen.

Meer over de Innovatiefabriek

De Innovatiefabriek Arnhem

Perelman

Het herontwerpen van bestuurlijke vergaderingen vanuit het kunstenaarsperspectief met artistieke tools

Cie. Perelman wil een authentiek theatercollectief zijn dat zichzelf met de wereld om zich heen confronteert en hierover uitspraken doet via verschillende (kunst)disciplines. Cie. Perelmans Social Design Studio ontwerpt 'Het Levend Parlement': een performatief onderzoek dat een directe interventie doet in de bestuurlijke wereld. Het Levend Parlement is een artistiek onderzoek naar transformatie op beleidsniveau door het herontwerpen van besluitvormingsprocessen.

Meer over Perelman

Perelman

Waalhalla

Doorontwikkelen van community en middenpodium voor urban talenten 

Waalhalla wil een community creëren voor de jeugd, die eigenaarschap wil grijpen over leven en toekomst, maar ook voor de jeugd waarmee het minder goed gaat. Ze verbindt kleine urban initiatieven om een meer samenhangend aanbod te creëren. Ook wil ze talent een “middenpodium” bieden. Er is een podium- en presentatieplek nodig voor de urban talenten die de participatie voorbij zijn, maar nog niet de regionale top hebben bereikt. Dit geldt voor zowel culturele als sportieve talenten. Vanuit het jaarprogramma versterkt Waalhalla de regionale samenwerking en daarmee de scene.

Meer over Waalhalla

Waalhalla

Theater aan de Rijn

Transformeren ontwikkelmethode programma's en publiek bij culturele instellingen

Theater a/d Rijn (TAR) is een ontwikkelplek voor de podiumkunsten in het oosten van het land; een plek waar wordt geproduceerd en gepresenteerd. TAR constateert een grote behoefte bij culturele partijen in de regio Arnhem-Nijmegen om een nieuw publiek te bereiken. Daarnaast stelt TAR vast dat er een grote doelgroep is die op dit moment nog niet cultureel participeert.

Meer over Theater aan de Rijn

2023 12 04 10H59 39

Extrapool

Ontwikkelen en versterken van platform voor experimentele muziek

Extrapool (sound, art, print) en Poppodium Doornroosje werken samen in de pilot Onderstuur. Beide partijen willen dat experimentele muziek weer een vaste waarde wordt in Nijmegen en omstreken. Onderstuur is een concertreeks waarin gemiddeld een keer per maand één of meerdere cutting edge muzikale acts naar Extrapool komen, met daarbij de compromisloze uitgangspunten: het moet artistiek vernieuwend zijn én het publiek telkens opnieuw verrassen.

Meer over Extrapool

Extrapool Logo

Blijf op de hoogte!

Wil je dit project actief blijven volgen? Dat kan via de speciale Instagram-pagina!

Volg dit initiatief op Instagram

 


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde opgaven