• Actueel
  • Trots op het DNA van de regio
Datum: 22 november 2022

Actueel

Trots op het DNA van de regio

Huub Hieltjes, burgemeester van Duiven en binnen de Groene Metropoolregio bestuurlijk trekker van de economische clusters en Jan van Dellen, directeur van The Economic Board, praten over hun samenwerking. “Er gebeuren hier zoveel mooie dingen, dat mogen we meer uitstralen.”

Voor Huub Hieltjes is het helder wat The Economic Board en de Groene Metropoolregio aan elkaar hebben op het gebied van Health, Hightech & Energy. “We delen hetzelfde belang: een bloeiende samenleving en een goed functionerende arbeidsmarkt. Health, Hightech & Energy zijn van groot belang voor onze regio. We zetten samen volop in op deze clusters. Samenwerking zit in ons regionale DNA, gedeelde successen vieren we.” Huub Hieltjes complimenteert Jan van Dellen met een recent artikel in het FD over ‘energiecentrum’ Arnhem, exemplarisch voor de constructieve samenwerking.

Sterk netwerk

Jan van Dellen onderstreept dit. “De Groene Metropoolregio is een sterk samenwerkingsverband tussen 18 overheden. The Economic Board voegt daar de andere twee ‘O’s’ aan toe: ondernemers en onderwijs. Samen met de provincie vormen we een sterk netwerk. Die eenheid helpt bijvoorbeeld bij het sluiten van de Regio Deal “Gezonde Groene Groei” met het Rijk.” Dit DNA vormt soms ook een uitdaging constateert Huub Hieltjes. “We vinden het normaal dat we elkaar helpen en schreeuwen successen niet van de daken. Daardoor is onze impact op het gebied van Gezondheid, Energie en Technologie niet overal bekend.”

Parels

Toepasselijk voor de verbinding en impact is één van de drie parels die Jan van Dellen noemt: Connectr, het duurzame energiecluster op het Arnhemse Industriepark Kleefse Waard. “Nu er een capaciteitstekort is op het stroomnetwerk is er veel vraag naar decentrale energiehubs. Connectr bedenkt oplossingen hiervoor. Ook op waterstofgebied hebben we een voortrekkersrol. In 2011 hadden we het eerste openbare waterstoftankstation. Nu zijn er drie, rijden 100 waterstofauto’s rond en onderzoeken bedrijven zoals koffiebranderij Peeze of ze op waterstof kunnen draaien. Het Radboud UMC en NXP zijn wereldspelers in Health & Hightech; wereldwijd rijden nauwelijks auto’s zonder NXP-chips.”

Versterking

Verbinding is er ook tussen de sectoren. Jan van Dellen: “Energy, Health & Technology versterken elkaar. Samen met de food-innovaties van de WUR en Foodvalley ontstaat een krachtig regionaal verhaal met focus: Lifeport. Dat verhaal past goed bij de regionale landschappelijke kwaliteit.” Huub Hieltjes: “Regio’s werken overal samen. Uniek is de combinatie tussen het landschap, goede vestigingsfactoren en groene innovatie. Niet voor niets heten we de Groene Metropoolregio”, besluit hij.