Actueel

Sofie Cornelissen Matchmaker leertraject Meester-Gezel vertelt!

  • Actueel
  • Sofie Cornelissen Matchmaker leertraject Meester-Gezel vertelt!
Datum: 24 mei 2024

Meester-Gezel, is een leertraject dat (nieuwe) talentvolle kunstvakdocenten die willen en kunnen werken voor, met en in het primair onderwijs, samenbrengt met ervaren kunstvakdocenten. Een praktijkgericht leertraject voor zzp’ers die werken in het primair onderwijs en cultuur-educatieve ambities hebben binnen de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. We vragen Sofie Cornelissen, theaterdocent, Bachelor in Theatre and Education (nu Artis Educator) aan ArtEZ in Arnhem en de Matchmaker van Meester-Gezel gevraagd er meer over te vertellen.

Meester – Gezel? Vertel eens, wat houdt dit in?

“Het is een traject waarbij kunstvakdocenten die net een paar jaar in het basisonderwijs werken samen gaan werken met een ervaren kunstvakdocent. Iemand die de kneepjes van het vak kent, die bergen ervaring heeft en die het graag over wil dragen. Dit leertraject is ontstaan vanuit de behoefte aan kwalitatieve kunstvakdocenten die binnen het primair onderwijs willen en kunnen werken. Als de meesters en de gezellen aan elkaar gekoppeld worden formuleren ze samen met mij, de Matchmaker, de gewenste en haalbare doelstellingen.”

“Voorbeelden van leervragen van de gezel zijn: Hoe kan ik in een grote groep differentiëren? Hoe sluit ik aan bij de doelgroep? Of ik wil graag veel meer ideeën over hoe lessen te ontwerpen waarin ruimte is voor het proces.
In deze ‘peer-to-peer’ werkwijze leren zij met én van elkaar. Zo werk je op persoonlijke manier aan de ontwikkeling van vaardigheden en kwaliteiten die je nodig hebt als zzp’er in de beroepspraktijk van het primair onderwijs, bijvoorbeeld binnen de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.”

Je bent de matchmaker voor dit project. Wie ben je en wat ga je precies doen?

“Tijdens en direct na mijn opleiding koos ik voor het basisonderwijs. Een plek waar ik met grote passie werk en als theaterdocent uitgedaagd voel omdat de leeftijden zo divers zijn, de creativiteit en speelsheid is volop aanwezig. Tegelijkertijd is er ook grote behoefte aan expressie en beleving. De kunstvakken kunnen verwerking en verdieping van kennis door middel van ervaring teweegbrengen en zijn essentieel in het onderwijs. Met deze passie en missie ben ik Matchmaker. Ik maak kennis met alle geïnteresseerde gezellen en meesters en verken/onderzoek wat zij te leren en te bieden hebben. Ik probeer een zo goed mogelijk beeld te krijgen en zo duo's te vormen. Als de klik er is ben mede-vormgever van de invulling van de uren. Ik begeleid de meester en de gezel bij het inrichten van de uren en blijf in de uitvoering betrokken door te reflecteren op het proces.

Op 30 september 2024 is de startbijeenkomst en geven we alle meester en gezellen ook de training 'ontwikkelkaartenbox' mee. Deze is ontwikkeld door Rozet en kan gebruikt worden als tool om lessen en leerlijnen te maken. In de loop van het schooljaar gaan alle meesters en gezellen samenwerken en ga ik deze samenwerking met heel veel plezier volgen en begeleiden.”

Heb je al een Meester – Gezel gevonden, een leuk voorbeeld om te delen?

“Nog niet. De kennismakinggesprekken vinden plaats in mei en juni. Er zijn al wel ruim 50 geïnteresseerden. Er is plek voor 20 duo's; 10 meesters en 10 gezellen. Ik kom hier dus nog graag op terug als ik een mooie ervaring kan delen!”

Zie meer info op de website van Rozet