In oktober heeft het Bestuurlijk Platform Circulaire Regio van de Groene Metropoolregio akkoord gegeven op de ‘Regionale Energiestrategie Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen 2024’; de verrijking van RES 1.0. Op dit moment ligt het document ter besluitvorming voor aan 16 colleges van Burgemeester en Wethouders en aan Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland.
De RES 2024 geeft inzicht in de stand van zaken en voortgang van de RES 1.0 én kijkt vooruit naar de strategie tot 2030. We benaderen de RES 2024 vanuit het energiesysteem; de combinatie van vraag en aanbod van energie. Daarbij gaan we ervan uit dat onze energiebehoefte zoveel mogelijk wordt voorzien met duurzame opwek en warmtebronnen. De kaders en afspraken uit RES 1.0 zijn en blijven hierbij het uitgangspunt.
Waarom hebben we de RES 1.0 verrijkt?
In de periode na vaststellen van de RES 1.0 is er veel veranderd:
- Er is een milieueffectrapportage opgesteld op basis van de RES 1.0;
- De provincie Gelderland heeft, in navolging op landelijke afspraken, een restrictiever beleid vastgesteld voor de ontwikkeling van zonne-energie op natuur- en landbouwgronden;
- Strengere landelijke windnormen en de invloed van de wespendief leiden tot een beperking van de mogelijkheden voor windenergie;
- Problemen met netcongestie zorgen voor beperkingen op het elektriciteitsnet. Deze netcongestie heeft grote invloed op zowel toelevering op het elektriciteitsnet als op afname van het elektriciteitsnet;
- Gemeenten stelden na de RES 1.0 Transitievisies Warmte (TVW) op. Mede hierdoor groeide het inzicht in de warmtetransitie;
- De regionale planMER heeft inzicht gegeven in welke gebieden er mogelijkheden zijn voor zonne- en windenergie. Dit inzicht vraagt om een herziening van de zoekgebieden voor zon en wind uit de RES 1.0.
Vanwege al deze veranderingen willen we met de RES 2024 inzicht geven in de stand van zaken van duurzame opwek en de warmtetransitie in de regio. Ook willen we richting geven aan de aanpak tot 2030 waarbij we het energiesysteem in samenhang bekijken.
Wat is nieuw of aanvullend in RES 2024 ten opzichte van RES 1.0?
In de RES 2024 is een toelichting opgenomen over het energiesysteem. Daarnaast introduceren we integraal programmeren als aanpak om samen met overheden en stakeholders te zorgen voor een toekomstbestendig energiesysteem. Inmiddels is er ook onderzoek gedaan naar collectieve warmtebronnen in onze regio en is een uitgebreid hoofdstuk opgenomen over de warmtetransitie.
Hoe zag het proces rond de totstandkoming van RES 2024 eruit?
Voor de verrijking van RES 1.0 zijn gesprekken gevoerd op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau in onze regio. Ook hebben we input opgehaald in gesprekken met ontwikkelaars van zonne- en windenergieprojecten. Regionaal belanghebbenden, waaronder energiecoöperaties en natuur- en milieurvereiningen in Gelderland, hebben eveneens meegedacht.
De conceptversie van de RES 2024 is voorgelegd en besproken met de betrokken gemeenten in het Ambtelijk Platform Circulaire Regio (APCR), met de bestuurlijk ktrekker van de RES Arnhem-Nijmegen en met de belanghebbenden in de Regionale Adviestafel.
Hoe vindt besluitvorming plaats?
De colleges leggen de RES 2024, naar wens, ter consultatie voor aan hun gemeenteraden en stellen deze vervolgens vast. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie stelt de RES 2024 vast. De waterschappen stellen de RES 2024 vast in hun dagelijkse bestuur. Na dit besluitvormingsproces kunnen we in het eerste kwartaal van 2025 de RES 2024 definitief publiceren.
Op weg naar RES 2.0
Als vervolg op de RES 2024 werken we als RES-team in 2025 aan de RES 2.0. Dit is een herijking van RES 1.0, waarin we aanvullende zoekgebieden voor zon en wind opnemen.