Actueel

Regioreis 2023 naar Ruhr & Rhein

  • Actueel
  • Regioreis 2023 naar Ruhr & Rhein
Datum: 19 juni 2023

Begin mei ging een grote groep bestuurders uit onze regio samen op pad naar het Rheinland en Ruhrgebiet in Duitsland. De traditionele regioreis stond in het teken van grote transities – of zoals onze  oosterburen zeggen – Strukturwandel.

Werkbezoek aan Zukunftsagentur NRW

De reis begon op woensdagochtend aan de rand van Europa’s grootste bruinkoolafgraving, Tagebau Hambach. Hier wordt, ondanks de geplande sluiting in het kader van de Duitse Kohleausstieg in 2030, nog steeds rond 40 miljoen ton bruinkool per jaar worden gewonnen. Een indrukwekkende coulisse. Ter plekke werden wij ontvangen door de Zukunftsagentur NRW¸ de organisatie die de enorme miljardeninvesteringen in het gebied in goede banen moet gaan leiden. We hebben nader kennis gemaakt met drie initiatieven die in de komende jaren verder ontwikkeld worden: de Modelfabrik Papier, het Helmholz Cluster Wasserstoff en het Gewerbepark Brainergy. Parallelen met het 6de cluster in onze regio, onze ambities op gebied van waterstof, decentrale energiesystemen en campusontwikkeling zijn evident.

Vervolgens werden wij in Düsseldorf, het bestuurlijke centrum van Nordrhein-Westfalen (NRW), ontvangen door de Consul General Peter Schuurmans, Andrea Rudowsky van de Bezirksregierung Düsseldorf en Doede Sijtsma, vertegenwoordiger van de Provincie Gelderland in Düsseldorf. De delegatie werd gebriefd over samenwerking over de grens, actuele dossiers en de verschillen in het openbaar bestuur van beide landen.

Bochum en Essen

Op donderdag werd de delegatie in tweeën gesplitst. De ene groep een bezoek aan Bochum, terwijl de andere groep Essen bezocht. In Bochum werden we ontvangen op de Gesundheitscampus NRW. Een omvangrijke innovatiecampus die zo’n 15 jaar geleden is ontstaan rondom de Ruhr-Universiteit te Bochum. In de loop der jaren is veel (Europees) geld geïnvesteerd in de ontwikkeling waardoor de campus inmiddels een van de sterkste clusters van op gezondheidszorg gefocuste bedrijven en kennisinstellingen in NRW vormt. We bezochten GBTech; Gmbh; Aesculap Akademie en de Hochschule fuer Gesundheit.

In Essen werd de delegatie ontvangen door Oberbürgermeister Thomas Kufen op de 22e verdieping van het hoogste stadthuis van Europa. Dat zorgde voor een spectaculair uitzicht. Zoals de burgemeester het verwoorde is Essen een stad die tijdens de industrialisering eerst een transitie doormaakte van groen naar grijs en nu weer terug naar groen. Dat zagen we tijdens een fietstocht langs de zogenaamde “Kruppgürtel”, een groot voormalig braakliggend industrieterrein rond de Binnenstad van Essen. Sinds enkele jaren wordt dit gebied getransformeerd tot een nieuwe woonwijk met groene recreatiemogelijkheden.
Aansluitend werden wij door de Wirtschaftsförderung Esssen ontvangen bij het Gas-Wärme-Institut (gwi) waar sinds tientallen jaren onderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van verwarmingsinstallaties, ook in samenwerking met Nederlandse partijen zoals Kiemt.

De dag werd feestelijk afgesloten op het terrein van het UNESCO werelderfgoed Zollverein. Onze Duitse partners en bijzondere gasten Karola Greiss-Netthövel, directeur van Regionalverband Ruhr, Dr. Julia Frohne, directeur van Businessmetropole Ruhr en consul generaal Peter Schuurmans waren daarbij.

Afsluiting van het 3-daags programma

Op de laatste dag van de reis werd de delegatie in de historische raadszaal van Bottrop ontvangen door burgemeester Bernd Tischler en Burkhard Drescher, directeur van Innovation City Management (ICM). Bottrop heeft als modelstad voor de reductie van CO2-emissies de afgelopen decade een grote transformatie doorgemaakt. De aanpak die ICM hiervoor heeft ontwikkeld was zo succesvol dat deze nu ook op veel andere plekken in Duitsland en mogelijk binnenkort ook in Nederland wordt toegepast. Aansluitend bezochten we het Hybridkraftwerk Emscher - Duitslands eerste energie zelfvoorzienende grootschalige rioolwaterzuiveringsinstallatie. Mede door deze installatie heeft de rivier Emscher – ooit beerput van het Ruhrgebiet – een enorme transformatie en renaturatie ondergaan.

De reis werd afgesloten in het archeologisch park in Xanten. Een bijzondere plek waar de gedeelde Romeinse cultuurgeschiedenis van Duitsland en Nederland samenkomt. Dit onderdeel van het programma kwam tot stand door de nauwe samenwerking van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen en de Ruhr Tourismus GmbH.

Naast het afwisselende programma dat nauw aansluit bij de ambities van de regio, heeft de regioreis ook voor ruimte voor netwerk en ontmoetingen gezorgd. veel onderlinge ontmoeting tussen (nieuwe) bestuurders gezorgd. Kortom: op naar Regioreis 2024!