In juni begon het programmateam Romeinen in Gelderland aan hun missie om de aandacht voor het Romeinse verleden van de regio te vergroten. Het Unesco Werelderfgoed van de Neder-Germaanse Limes, de Romeinse grens, loopt dwars door de regio. De invloed van de Romeinen, van het leger tot aan het schrift en nieuwe groenten en goden, laat zich in de hele provincie zien. De beleefbaarheid van de vindplaatsen verdient vernieuwing en toevoegingen. De visualisaties en activiteiten die het programmateam aanjaagt en ontwikkelt, bieden een spannende en leerzame aanvulling op het recreatieve en toeristisch aanbod van de regio.
Aan de basis van het programma ligt het Masterplan Romeins Verleden, een samenwerking tussen de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, gemeente Nijmegen en provincie Gelderland.
Het programmateam bestaat uit Wouter Hinrichs, Lara Boon en Marieke van Bommel en huist bij Erfgoed Gelderland.
Ilona Haas, die al eerder zorgde voor het Masterplan Romeins Verleden, is al begin dit jaar gestart als programmamanager.
Het programmateam stelt zich hieronder voor.
Wouter Hinrichs
“Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door het verleden – als kind zocht ik al scherven in de moestuin van mijn opa in Eefde. Ik studeerde archeologie aan Hogeschool Saxion en bij Universiteit Leiden, met een specialisatie in publieksarcheologie en musea. Ik heb een grote liefde voor de Romeinse tijd. Het is een periode van ontmoetingen en veranderingen. Er zijn toen veel ideeën en ontwikkelingen geïntroduceerd die nog altijd doorwerken in onze samenleving van vandaag.
In mijn vorige functies bij onder meer Landschap Erfgoed Utrecht en het Rijksmuseum van Oudheden hield ik me al veel bezig met het ontsluiten van interessante Romeinse vondsten, het delen van verhalen en het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek naar deze fascinerende tijd. Met veel enthousiasme kijk ik er dan ook naar uit om de komende jaren samen te bouwen aan een inhoudelijk sterk, toegankelijk en herkenbaar Romeins verleden in het mooie Gelderland.”
Lara Boon
“Met veel plezier zet ik me in om het verleden op een toegankelijke en beleefbare manier over te brengen. Naast dit project werk ik als projectmanager bij het onderzoeksproject Constructing the Limes en heb ik jarenlang ervaring opgedaan als publieksarcheoloog bij de Nationale Archeologiedagen. Waarom ik mijn bed uitkom voor de Romeinen in Gelderland? Omdat hier vroeger de grens van het Romeinse Rijk dwars door het Gelderse landschap liep. Niet als een muur, maar als een gebied waar mensen elkaar ontmoetten, ideeën uitwisselden en samenleefden. Het laat zien dat grenzen niet alleen scheiden, maar juist verbinden. Ik wil graag bijdragen aan een bredere bekendheid van dit verhaal.”
Marieke van Bommel
“Opgroeiend in de buurt van Nijmegen en Cuijk ben ik al vanaf jongs af aan gefascineerd door het Romeinse verleden. Na een master in erfgoedstudies heb ik me hier als projectmedewerker bij Erfgoed Gelderland verder in verdiept.
Sinds 2024 ben ik bezig met de ontwikkeling van het platform Romeins Verleden, een digitale kaart van Gelderland in de Romeinse tijd. Vanuit deze rol zie ik steeds hoeveel bijzondere verhalen, enthousiasme en initiatieven er zijn rondom het Romeinse verleden van Gelderland. Ik kijk er naar uit om dit vanuit het programmateam Romeins Verleden nog verder te kunnen ondersteunen.”
Ilona Haas
“Op jonge leeftijd was ik al gefascineerd door de rijke Romeinse cultuur, de godenwereld, de klassieke teksten en de mystiek die altijd een beetje hangt rond archeologische opgravingen. Dat inspireerde mij tot een studie Klassieke Talen en Archeologie. In elke provincie waar ik werkte als archeologisch adviseur, kwamen de Romeinen af en toe aan de oppervlakte. Maar nergens zo intens als in Gelderland. Zeker Nijmegen is een bijzondere plek, waar ik sinds 2017 als beleidsadviseur en strategisch adviseur voor het Werelderfgoed van de Romeinse Limes mag zorgen voor een grotere bekendheid van het Romeinse verleden. Dat Romeinse verleden heeft zoveel kanten die nog niet belicht zijn in de schoolboeken of musea. Zoveel vondsten en verhalen om nog te laten ervaren. Daar zet ik me graag, met het programmateam, de komende jaren voor in.”