Actueel

Onderzoek financieringslandschap mkb

  • Actueel
  • Onderzoek financieringslandschap mkb
Datum: 23 januari 2023

Het mkb heeft een onmisbare rol in de regionale innovatiekracht, werkgelegenheid en economische ontwikkeling. Kapitaal is een belangrijke voorwaarde aan het succes van het mkb. Om bestaande en nieuwe ondernemingen te helpen met het vinden van kapitaal, liet de Groene Metropoolregio een onderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau KplusV. Dit onderzoek biedt inzicht in de toegankelijkheid van financiering voor het mkb.

Onderzoek naar financieringslandschap mkb

Het vinden van kapitaal vormt een belangrijke voorwaarde bij iedere stap die een onderneming maakt. Alhoewel het aanbod financieringsmogelijkheden voor het mkb de laatste jaren steeds groter werd, vermindert dit tegelijkertijd ook het overzicht voor de ondernemer. Waar een financiering voor gebruikt wordt hangt bovendien af van de fase van een onderneming. Waar vindt de mkb’er een geschikte financiering? Is er voldoende financiering voor het mkb beschikbaar? En welke financiering past het beste bij de fase waarin de onderneming zich bevindt?

Het vinden van kapitaal is voor veel ondernemers in het mkb een uitdaging. Het onderzoek ‘financieringslandschap mkb’, uitgevoerd door KplusV, geeft inzichten om dit te verbeteren.

De sleutel naar kapitaal: verbeteren transparantie, overzicht en kennis

De eerste onderzoeksresultaten zijn inmiddels bekend en tonen aan dat er een uitdaging ligt in de inzichtelijkheid van de verschillende financieringsopties. Uit de gesprekken met ondernemers kwam naar voren dat het mkb onvoldoende inzicht heeft in de verschillende financieringsopties; ze zijn bekend met bankleningen of subsidies, maar weten niet goed welke opties er nog meer zijn. Er is bovendien behoefte aan een overzicht van alle financieringsopties opgesplitst in de verschillende fases van een onderneming.

Een andere bevinding in dit onderzoek is de beperkte kennis bij ondernemers over financieringen. Mkb’ers schakelen bovendien steeds vaker direct met een financier waardoor andere financieringsopties uit het zicht blijven.

Hoe maken we de financieringsmarkt inzichtelijk?

De resultaten van dit onderzoek bieden een duidelijke vervolgvraag: hoe zorgen we ervoor dat we de financieringsmarkt voor mkb’ers beter inzichtelijk maken? Om deze vraag te beantwoorden gaat KplusV de komende periode aan de slag met een vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek geeft inzicht in hoe we kapitaalaanbod en -vraag beter koppelen en hoe we ondernemers beter kunnen helpen om hun financiering rond te krijgen.

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Stuur dan een mailtje naar info@gmr.nl


Gerelateerd nieuws