Actueel

Nieuw asfalt toegepast in gemeente Duiven met 100% biologisch bindmiddel

  • Actueel
  • Nieuw asfalt toegepast in gemeente Duiven met 100% biologisch bindmiddel
Datum: 30 mei 2024

Agelopen week is een innovatief type asfalt toegepast waarbij het bindmiddel, dat normaal gesproken gewonnen werd uit ruwe olie, is vervangen door een 100% biologisch alternatief.  Dit mengsel, met de naam Harsfalt, is door NTP aangebracht op de Heiliglandsestraat in Groessen (gemeente Duiven).  

Innovatieve ontwikkeling

Asfalt met een 100% biologisch bindmiddel is een belangrijke en grote innovatieve ontwikkeling binnen de bioasfaltindustrie om de Nederlandse wegen de komende jaren toekomstbestendig te maken. Het draagt bij aan de reductie van fossiele grondstoffen en helpt bij het behalen van de klimaatdoelstellingen voor 2030. 

Kennissessie

Voordat het asfalt werd aangebracht kwamen ruim 50 professionals bij elkaar voor een kennissessie. In een presentatie gaf gemeente Duiven inzicht in het duurzaamheidsbeleid en het belang van samenwerking tussen markt en overheid. Daarnaast werden de eigenschappen van Harsfalt en de praktische toepassing ervan besproken. 

Harsfalt heeft zich uit labaratoriumonderzoek bewezen. Tijdens het aanbrengen zijn er proeven gedaan en het project wordt de komende vier jaar goed in de gaten gehouden door monitoring. 

Innovatie in de wegenbouw

Dit biologische bindmiddel bevat een mix van biologische oliën, hars en lignine uit olifantsgras. Harsfalt is ontwikkeld door het Asfalt Kenniscentrum, BIM Esha, Mourik Infra, ReintenInfra, Versluys Groep, Vermeulen Groep en NTP.