Actueel

Nermina Kundić: Schoon en veilig verder komen

  • Actueel
  • Nermina Kundić: Schoon en veilig verder komen
Datum: 21 november 2022

Helemaal fris en nieuw in de regio, begint ze aan de uitdaging om te zorgen dat onze inwoners snel, comfortabel, veilig en schoon kunnen reizen. Nermina Kundić heeft als wethouder al de nodige ervaring om nu als bestuurlijk opdrachtgever voor de Groene Metropoolregio aan de slag te gaan.

 

  “Deze regio is prachtig! Het heeft alles in zich qua landschap, steden en cultuur. Hier is alles te vinden: van heuvels tot rivierenlandschap. Opvallend hier is dat er twee grote steden zijn met veel kleine gemeenten eromheen. Er zijn dus veel verschillen, maar daar kun je ook juist je kracht van maken. De organisatie is helder opgezet met vijf opgaves en heerst een positieve sfeer. Wat er al is, ziet er goed uit. Ik heb er zin in! 

Lopen op de eerste plaats 

De eerste grote opgave is de woningbouw. We moeten 60.000 woningen bouwen, dat is enorm veel. Hoe zorg je dat al die mensen goed naar hun nieuwe woning en naar hun werk kunnen komen? Daarnaast is er een klimaatopgave, dus we kijken naar hoe we dingen het beste kunnen organiseren. Voorheen waren we altijd maar die auto aan het faciliteren. Nu richten we ons meer op lopen, fietsen en het openbaar vervoer. Pas daarna komt de auto. 

Een weg stopt niet bij de gemeentegrens 

We willen nog meer snelfietsroutes maken en ook het OV moet echt een impuls krijgen. Samen met de provincie en met werkgevers bekijken we hoe we het OV gebruik kunnen stimuleren. We zien dat stadsvervoer prima is geregeld, maar vooral het streekvervoer vraagt om aandacht. Dat moet echt beter, want de dorpen zijn niet goed bereikbaar.  

Ook het verkeer van en naar Duitsland is een knelpunt, zeker de A12. Dat moet je echt in samenwerking doen want een weg houdt niet op bij de gemeentegrens. 

Missie

Een aantal van mijn trajecten loopt al, zoals de snelfietsroutes en de trolley 2.0. Ik hoop deze periode slim en schoon vervoer stappen verder te brengen. Mijn missie is ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen in een schone omgeving kunnen wonen en werken, met goede lucht en voldoende voedsel. In sociaal opzicht zou ik willen dat mensen meer naast elkaar gaan staan, in plaats van tegenover elkaar. Ik zie nog veel kansenongelijkheid. Een van mijn speerpunten is dus ook om de mobiliteitsarmoede aan te pakken.” 

“Als grote stad moet je je verantwoordelijkheid nemen en een leidende rol pakken” 

Wie is Nermina Kundić

Nermina Kundić woont sinds september met haar man en dochter van 9 in Schuytgraaf. Haar zoon van 18 studeert en woont nog eventjes in hun oude huis in Veenendaal. Ooit was politiek haar hobby, nu haar werk. Ze speelt graag met haar dochter, wandelt in de natuur en is soms creatief met 3D tekenen en design.

Nermina Kundic

Gerelateerd nieuws