Actueel

Meer woningen, zo kan het ook!

  • Actueel
  • Meer woningen, zo kan het ook!
Datum: 17 juli 2023

Tot en met 2030 moeten er minimaal 33.000 woningen bijkomen in de regio Arnhem-Nijmegen. Daarom zie je nu op veel plekken in de regio de bouwhijskranen staan. Nieuwbouw is niet de enige oplossing. Er zijn ook andere manieren om meer mensen een thuis te geven. Hieronder drie voorbeelden waarin bestaande voorraden benut worden.

Leegstaande ruimtes ombouwen

Langdurig ongebruikte ruimtes in bestaande gebouwen kunnen een goede basis zijn voor extra woningen. Daarmee sla je twee vliegen in een klap: meer woonruimte en betere sociale veiligheid en leefbaarheid.

Een mooi voorbeeld zien we in Arnhem waar ongebruikte, anonieme bergingen in een flat op het Schipholplein verbouwd worden tot een- en tweekamerappartementen. Richard Weijde, Projectleider bij Volkshuisvesting Arnhem zegt; “Dit plan lag er al een tijd maar het voelt nu urgenter dan ooit. Het is zonde om deze ruimte niet te gebruiken, terwijl mensen staan te springen om woningen. Eerlijk, het traject is niet eenvoudig, maar uiteindelijk levert het wel meer woningen op, en een verbetering van het gebouw in zijn geheel.”

Verbeteren woonerven

In een woonerfwijk kunnen bijvoorbeeld eengezinswoningen omgebouwd worden tot meerdere appartementen. Of garages plaatsmaken voor woningen. In Beuningen bijvoorbeeld, gaat de woonstichting aan de slag met het onderhoud en de verduurzaming van 107 huurwoningen. Als er een grote eengezinswoning vrijkomt, wordt deze vervangen door 2 of 3 appartementen.

Woningdelen of splitsen

Een derde optie is om een leeggekomen huurwoning op te delen zodat er voortaan 2 of 3 eenpersoonshuishoudens kunnen wonen. Een mooie oplossing voor bijvoorbeeld alleenstaande starters en senioren.

Een andere optie is het splitsen van een woning. Dan wordt een grote woning verdeeld in 2 (of meer) zelfstandige kleinere woningen met elk een eigen opgang. Bij splitsing is er sprake van zelfstandig wonen, bij delen gaat het officieel om onzelfstandig wonen.

In het najaar worden vervolgstappen gezet om de kansen voor het benutten van de bestaande voorraad in beeld te krijgen.

Open de brochure met een stappenplan, en meer informatie


Gerelateerd nieuws