Actueel

Jasper Breurkens en Wouter van der Kley: "We willen ondernemers sneller bij het juiste aanbod in de regio brengen"

  • Actueel
  • Jasper Breurkens en Wouter van der Kley: "We willen ondernemers sneller bij het juiste aanbod in de regio brengen"
Datum: 01 juli 2025

Binnen het project ‘Verbetering van de mkb-dienstverlening’ werkt de Groene Metropoolregio aan een krachtiger, toegankelijker en slimmer aanbod voor ondernemers. In dit vierde en laatste interview spreken we met Jasper Breurkens - accountmanager bedrijven bij de gemeente Lingewaard en Wouter van der Kley - projectmanager business development bij Oost NL. Beiden zijn betrokken bij de werkgroepen ‘Aanbod’ en ‘Leren van andere regio’s’. Ze zien volop kansen en verbeterpunten bij de ondersteuning van ondernemers in de regio Arnhem-Nijmegen.

Waarom is dit project belangrijk?

"Ondernemers trekken echt niet massaal aan de bel omdat ze ondersteuning missen," zegt Jasper. "Toch merken we in de praktijk dat ze vaak geen idee hebben waar ze moeten beginnen. De wereld van overheidsregelingen, subsidies en ondersteuning is ingewikkeld, zelfs voor ons."

Om vraag en aanbod te ontsluiten, werkt de GMR momenteel met partners aan een nieuwe digitale tool genaamd ‘Regiolink’. “Met deze tool moeten ondernemers sneller de juiste informatie en ondersteuning vinden,” vertelt Wouter. “Het werkt een beetje als ChatGPT, maar het is wel iets anders. De tool gaat de behoeftes van ondernemers en de regelingen van de overheid samenbrengen. Het andere verschil is dat het antwoord dat je krijgt een stuk specifieker is voor onze regio. Bovendien krijg je als ondernemer geen algemeen lijstje; Regiolink stelt eerst gerichte vragen om tot een antwoord te komen.”

Ontsluiten van aanbod

Oost NL biedt al jaren ondersteuning aan ondernemers. Desondanks denkt niet iedere ondernemer als eerste aan Oost NL, vertelt Wouter: “Veel mensen denken dat we er alleen zijn voor start-ups of grote investeringen. Maar we doen veel meer: we ondersteunen ook het mkb met programma’s voor digitalisering, verduurzaming, robotisering of bij een ‘hot topic’ als AI. Ondernemers zijn vaak verbaasd wat er mogelijk is.”

Jasper herkent dit: “In het verleden hadden we weleens regelingen, maar die waren onbekend bij ondernemers. De behoefte was er dan wel, maar het ontbrak simpelweg aan de bekendheid. Hierbij zie je echt dat het belangrijk is om het aanbod te ontsluiten én onder de aandacht te brengen. Een tool als Regiolink is een mooi middel voor de ondernemer, maar ook voor alle accountmanagers bedrijven in de regio om de ondernemer te helpen.”

Wat moet er beter in deze regio?

"Vergeleken met regio’s als de Achterhoek of Twente mist onze regio de traditionele samenhang vanuit de historie," zegt Wouter. “Daar is meer trots, een sterk netwerk en duidelijke samenwerking. Mensen kennen elkaar, weten wat er speelt en verwijzen makkelijker door.”

Jasper is het eens met Wouter: “Ondernemers weten elkaar lokaal echt wel te vinden, maar het gevoel van ‘wij zijn één regio’ is hier minder sterk. Als je dat versterkt, kun je ook makkelijker samen optrekken en elkaar verder helpen.”

Wat willen jullie met deze werkgroep bereiken?

Jasper: “Ondernemers moeten sneller en makkelijker hun weg vinden naar het bestaande aanbod in ‘overheidsland’. Regiolink is straks 24/7 beschikbaar. Een ondernemer die ’s avonds laat nog iets opzoekt, moet meteen antwoord krijgen, of in elk geval worden doorverwezen. De ondernemer stelt een vraag in Regiolink en krijgt op basis daarvan informatie. Door data uit de tool zien we straks beter waar de ondernemer écht behoefte aan heeft. Hier stemmen we het beleid op af in plaats van andersom.”

Wouter vervolgt: “De tool is praktisch, maar de samenwerking erachter is minstens zo belangrijk. We leren veel van elkaar: welke regelingen zijn er? Wat werkt goed in andere regio’s? Dergelijke kennis bundelen we nu.”

Hoe zorgen jullie dat het aanbod actueel en relevant blijft?

Jasper: “Een tool is mooi, maar dan moet de informatie wel kloppen. Regiolink is geen tool die we ‘even over de schutting gooien’ bij de ondernemer; contactgegevens, actuele regelingen en nieuwe partners, de informatie moet kloppen.”

Wouter: “We zijn in gesprek over hoe we dit structureel bijhouden. We merken dat dit ook de samenwerking tussen partijen verbetert. Alleen al door het werken aan deze tool leren we elkaar goed kennen en stemmen we het aanbod beter af op waar de ondernemer écht behoefte aan heeft.”

Wat willen jullie ondernemers meegeven?

“Maak gebruik van wat er is,” zegt Jasper. “Er zijn zó veel regelingen en mogelijkheden. Waarom zou je hier als ondernemer geen gebruik van maken?”

Wouter sluit af: “Wees nieuwsgierig als ondernemer. Ga het gesprek aan met mensen zoals Jasper die werken bij de gemeente of instanties als Oost NL. Er zijn veel mensen en middelen om je verder te helpen, als je maar weet waar je moet zijn. Met regiolink hopen we dit nog eenvoudiger te maken.”