Actueel

IT Studentlab: een combinatie van stage en eerste baan

  • Actueel
  • IT Studentlab: een combinatie van stage en eerste baan
Datum: 24 november 2023

Job Sluiter, student ondernemerschap en Daan Verlinden, student Artificial Intelligence startten samen IT Student Lab op om de verbinding tussen studenten en bedrijven te vergroten. Daarmee willen ze IT-studenten behouden voor de regio en hen de kans geven om een leuke bijbaan te hebben tijdens hun studie.

Deze regio biedt alles voor IT’ers

 “We hopen studenten en bedrijven aan elkaar te koppelen. Daardoor krijgen bedrijven de mogelijkheid om studenten vroegtijdig te binden aan hun organisatie. In de IT-sector is de baangarantie zo groot dat IT’ers zelf zich geen zorgen maken om het vinden van een baan. Met IT Student Lab kunnen studenten zelf zien welke gave bedrijven er in deze regio zijn en hoeven ze daar niet voor naar een stad als Amsterdam te reizen,” vertelt Daan.

Een aansluiting tussen studie en werkveld

Tijdens hun studie merken de jongens dat er een te grote afstand is tussen wat je op school leert en wat je uiteindelijk gaat doen na het studeren. Job geeft als voorbeeld dat studenten aan universiteiten niet de mogelijkheid hebben om een stage te lopen. “Om een brug tussen studie en werkveld te leggen hebben we IT Student Lab opgericht. Door opdrachten uit te voeren krijgen studenten een idee van wat ze gaan doen als ze klaar zijn met hun studie.”

De eerste opdrachten worden concreet

Er wordt hard gewerkt om de eerste opdrachten concreet te maken. Daan geeft aan dat ze snel willen starten met een eerste opdracht. “We streven ernaar om daarna ook met een tweede opdracht op te beginnen.” Inmiddels zijn er al een paar enthousiaste en gemotiveerde IT-studenten die met hen de opdrachten willen uitvoeren. Zowel bedrijven als studenten kunnen zich via de site Home - IT Student Lab aanmelden.

Softwarebedrijf Avisi zorgt voor coaching en begeleiding van de studenten bij het uitvoeren van de projecten. Ook biedt Avisi hun software aan waar IT Student Lab gebruik van mag maken. Daarmee wordt de kwaliteit van de projecten die de studenten uitvoeren gewaarborgd.

Goed tijdmanagement blijkt essentieel

Beiden volgen zelf nog een studie aan verschillende scholen. Daardoor is het soms lastig om afspraken te plannen op momenten dat ze allebei kunnen. Maar Job en Daan willen graag samen ondernemen. Daarom vinden ze het belangrijk om efficiënt te werk te gaan zodat ze op korte termijn enthousiaste studenten vinden. Wat al heel goed gaat is het opzetten van een netwerk. Ze hebben al diverse gesprekken gevoerd met interessante organisaties uit de regio.

Het verbinden van studenten aan bedrijven zorgt voor trots

“Wanneer wij bij bedrijven gemotiveerde werknemers kunnen aandragen en studenten kunnen helpen aan een netwerk, zijn we trots. Het zou mooi zijn als de eerste studenten via ons een baan bij een mooi IT-bedrijf in de regio vinden. Daarbij: als wij jongeren echt enthousiast kunnen maken voor het vak waarvoor zij studeren, dan is dat best veel waard", eindigt Job.

Wil je meer weten over IT Student Lab? Of heb je interesse om samen te werken? Neem contact op via info@itstudentlab.nl

IT Student Lab is aangesloten bij een van de werktafels van het Human Capital Akkoord. Dit akkoord werd op 13 april 2023 ondertekend door de provincie Gelderland, The Economic Board, de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, de arbeidsmarktregio’s in Gelderland, ondernemers en kennisinstellingen. Met dit akkoord spreken de partijen af om samen te werken aan een productieve arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waar vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten, waardoor tekorten in de zorg, techniek en energiesector worden aangepakt. Voor de uitvoering van het akkoord zijn werktafels opgezet. Aan de werktafels zitten vertegenwoordigers uit het onderwijs, overheid en ondernemers.


Gerelateerd nieuws