Ilse Schaminée richtte samen met Lonne Gosling in 2010 theatercollectief Cie. Perelman op. Later sloot Wouter van Elderen, acteur en filmmaker van het collectief, zich aan. Gezamenlijk werken zij als collectief met Ilse als artistiek leider. Cie. Perelman heeft een unieke stijl van theatermaken wat leidt tot urgente en komische voorstellingen rond filosofische en wetenschappelijke thema’s; eigen, brutaal en herkenbaar. Cie. Perelman werkt momenteel aan theatraal onderzoek genaamd ‘Het Levend Parlement’ waarbij ze theater inzetten bij bestuurlijke besluitvorming.
Compagnie Perelman
We zijn eerst benieuwd waar de naam Compagnie Perelman, afgekort als Cie. Perelman, vandaan komt. Ilse vertelt: “De Russische wiskundige Grigori Perelman bewees met een wiskundige formule het vermoeden van Poincaré. Deze formule is zo ingewikkeld dat slechts een paar slimme wiskundigen wereldwijd in staat waren om de juistheid van de formule te controleren. In de kern komt het erop neer dat een bol ook een donut kan zijn.
Grigori weigerde echter de 'Field Medal', één van de hoogste wiskundige onderscheidingen. Door alle aandacht die hij kreeg door dit werk, besloot hij zijn leven als kluizenaar in Sint-Petersburg verder te zetten. Wij hebben deze naam gekozen omdat de persoonlijkheid en het karakter van Grigori bij ons gezelschap past.”
Zoektocht naar Grigori
Bekijk de uitgebreide documentaire van Ilse, Lonne en Wouter over hun zoektocht in 2014 naar Grigori Perelman in Sint Petersburg.
Hoe is Het Levend Parlement ontstaan?
Het Levend Parlement is een ontwerpend onderzoek naar artistieke interventies in de beleidswereld. Dit onderzoek is een samenwerking tussen Ilse en collega theatermaker Janne de Bruin, samen met senior onderzoeker en muzikant Peter Scholten. “Met Het Levend Parlement betrekken we theater bij besluitvorming binnen organisaties. Ik merk dat er veel openheid is en een wens tot andere manieren van besluitvorming. Tijdens mijn Master ‘Cross Over Creativity’ aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht leerde ik hoe je kunst en creativiteit in andere domeinen dan het kunstdomein inzet.”
Waarom is een andere vorm van besluitvorming nodig volgens Ilse? “Toen ik bij ‘Arthouse LUX’ ging werken, nam ik opeens deel aan meerdere vergaderingen. Hier moest ik aan wennen en ik merkte dat mijn gedachten vaak afdwaalden. Ik had bovendien het idee dat er vaak lang gepraat werd, zonder duidelijke uitkomst. Zo kwam ik op de hoofdvraag voor mijn Masteronderzoek: ‘Hoe verbeteren we vergaderingen met behulp van theater?’ Dit was het startpunt voor Het Levend Parlement.
“Door de samenstelling van de partners, is er echt sprake van een transdisciplinair onderzoek waar wetenschap, kunst en beleid elkaar raken.”
Hoe draagt het initiatief bij aan betere besluitvorming?
Volgens Ilse zit het project nog in de ontwikkelfase. “Ik merk dat er veel openheid is en wens tot andere manieren van besluitvorming. Dit is bij ambtenaren binnen de gemeente, maar ook in organisaties. We betrekken de wetenschap om ook echt aan te tonen wat het effect is op besluitvorming.” Ilse merkt na de sessies dat er behoefte is om na te praten. “Door het theater leren deelnemers anders te kijken en ontwikkelen ze nieuwe perspectieven. Voor een structurele impact is het belangrijk dat besluitvormers deze vorm van vergaderen constant herhalen.”
“Na de sessies wordt er veel nagepraat over de impact van het bekijken van het vraagstuk vanuit een ander perspectief en een andere rol.”
Impact subsidie op Het Levend Parlement
Maar welke impact heeft de subsidie volgens Ilse? “Zonder deze subsidie zou het lastig zijn om het product eerst te testen. Er is dan meer druk om er ook direct aan te verdienen. De subsidie biedt ons creatieve speelruimte om te innoveren en levert ons een waardevol netwerk op. Zo zijn we via dit netwerk al op bezoek geweest bij de Gemeente Renkum. Agnes Schaap, de burgemeester van deze gemeente, was enthousiast over de methode. Dergelijke gesprekken leren ons hoe we de methode kunnen aanscherpen en geven ons tegelijkertijd het vertrouwen dat dit initiatief kansrijk is. Daarbij zorgt het project ‘Trekt Jouw Idee Volle Zalen?’ ook voor de nodige zichtbaarheid van ons initiatief."
“De subsidie biedt ons creatieve speelruimte om te innoveren en levert ons een waardevol netwerk op”
Hoe gaat Het Levend parlement zich ontwikkelen de komende tijd?
Ilse gelooft dat deze methode een verschil maakt bij besluiten. “Het lijkt ons tof om interventies uit te voeren in raadzalen van gemeenteraden. Hier lopen al wat lijnen voor. We streven naar een beleidsvoorstelling die op een podium wordt gepresenteerd door burgers, overheden, ambtenaren. Zij spelen hier wat hun beleidsvoorstel is en zo komen we tot nieuwe inzichten. Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat bestuurders hiermee betere besluiten nemen.”
“We richten ons op een lancering in 2026. Dit geeft ons de tijd om deze vorm van besluitvorming verder te ontwikkelen en te onderzoeken. Door mensen op te leiden in deze methodiek, verspreiden we het gedachtegoed van een Levend Parlement en maken we echt impact.”
Het Levend Parlement zelf ervaren of vraagstukken inbrengen?
Dit initiatief is nog vol in de ontwikkelfase en heeft een innovatief toekomstperspectief. Lijkt het je interessant om deze methode zelf te testen? Of wil je een vraagstuk inbrengen bij Het Levend Parlement? Neem contact op met het Levend Parlement via: levendparlement@gmail.com
Volg ons!
Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van alle initiatieven? De initiatieven zijn inmiddels van start met hun ideeën en innovaties.
Een eigen website voor het Levend Parlement is in de maak en wordt uiterlijk in Oktober gelanceerd. Bekijk in de tussentijd de website van Cie. Perelman.