• Actueel
  • In Brussel voor European Week of Regions and Cities
Datum: 17 oktober 2022

Actueel

In Brussel voor European Week of Regions and Cities

Op 11 en 12 oktober 2022 brachten 25 bestuurders uit de Groene Metropoolregio een bezoek aan Brussel. Na 2 jaren van onderbreking en digitale alternatieven vond in Brussel namelijk weer de jaarlijkse European Week of Regions and Cities (EWRC) plaats. Een week waarin vertegenwoordigers van vele Europese regio’s en steden elkaar ontmoeten en tal van thematische workshops worden georganiseerd.

De deelnemers uit de Groene Metropoolregio maakten kennis met de nieuwe Europese programmaperiode 2021-2027 en spraken met andere Europese regio’s over het belang van Europese samenwerking voor de regio.

Het bezoek startte in het hart van de Europese wijk, op de plek waar de Groene Metropoolregio sinds begin dit jaar haar nieuwe kantoor heeft. Na een korte introductie over de Brusselse inzet door Tom Lamers en Jan Hendrik Galdiga, beide adviseur public affairs bij de Groene Metropoolregio, werden samen met gasten uit de Achterhoek ervaringen op het gebied van internationale samenwerking uitgewisseld.

Na de introductie volgden achtereenvolgens workshops op het gebied van decentrale energiesystemen (in samenwerking met ThinkEast Netherlands) een bezoek aan de NRW Landesvertretung en de befaamde netwerkreceptie van Oost Nederland waar ook vele Europarlementariërs aanwezig waren.

De tweede dag stond in het teken van een uitwisseling met de Permanente Vertegenwoordiging en gesprekken met de Europese netwerken ACR+, Energy Cities en de European Cyclists Federation. Met name deze netwerken zijn van grote meerwaarde voor het verwezenlijken van de Europese ambities van de Groene Metropoolregio, onder andere op het gebied van circulaire economie en mobiliteit.