• Actueel
  • Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen wil af van contract Gazprom
Datum: 02 maart 2022

Actueel

Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen wil af van contract Gazprom

Vanwege de Russische invasie in Oekraïne en de humanitaire crisis als gevolg daarvan, vinden de gemeenten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen het volstrekt onwenselijk dat zij gas afnemen van het Russische bedrijf Gazprom, dat is gelieerd aan de Russische staat. De gemeenten in de regio verafschuwen en veroordelen de Russische invasie van Oekraïne.

De gemeenten hebben besloten om als regio, met de VNG en het Rijk, te onderzoeken hoe zij aan deze zeer ongewenste situatie zo snel mogelijk een einde kunnen maken. Hierbij gaat het om het lopende contract dat de gemeenten uit deze regio hebben tot eind 2022. Ook wordt onderzocht hoe zij kunnen voorkomen dat aan een Russische leverancier als Gazprom de aanbesteding voor een nieuw gascontract moet worden gegund vanwege de huidige Europese aanbestedingsregels.

De gemeenten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen achten daarbij ondersteuning vanuit het Rijk en Europa cruciaal. Snel duidelijkheid krijgen over de mogelijkheden en snel handelen van het Rijk en Europa (bijvoorbeeld door noodwetgeving) is noodzakelijk. De gemeenten willen alles op alles zetten om geen financiële bijdrage te leveren aan de Russische oorlogskas.