Actueel

Grenslandconferentie 2022

  • Actueel
  • Grenslandconferentie 2022
Datum: 01 april 2022

Op de jaarlijkse, Nederlands-Duitse Grenslandconferentie, werd in Aken voor de derde keer op rij de Grenslandprijs uitgereikt. Nadat tijdens eerdere edities projecten gericht op onderwijs en arbeidsmarkt in de prijzen vielen, mochten minister Hanke Bruins Slot (NL) en minister Stephan Holthoff-Pförtner (D) de prijs dit jaar overhandigen aan EnerPRO. 

Het EnerPRO-project is gericht op energiebesparende en CO2-arme technologische ontwikkelingen en legt de nadruk op Nederlands-Duitse samenwerking op het gebied van zonne-energie en fotovoltaïsche elektriciteitssystemen, waterstof/brandstofcellen, opslagtechnologie, systeemintegratie en elektromobiliteit.

In de afgelopen jaren heeft Kiemt, als regionaal coördinator in het project, meerdere samenwerkingstrajecten tussen bedrijven uit de Groene Metropoolregio en aangrenzende Duitse regio’s gefaciliteerd. Zo ontwikkelden bedrijven als EScom (Arnhem), 24/7 Nature Power en Sit & Heat (beide Nijmegen) samen met Duitse collega’s innovatieve oplossingen voor de energietransitie.

In Aken mocht burgemeester Hubert Bruls daarnaast bekend maken dat de eerstvolgende editie van de Grenslandconferentie in 2023 in Nijmegen zal plaatsvinden.

De Grenslandconferentie is een inmiddels jaarlijks terugkerend evenement en staat in het teken van de samenwerking tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland waarvan de doelen en ambities zijn samengevat in de zogeheten Grenslandagenda. Vele Nederlandse en Duitse betrokkenen, waaronder steden, regio’s, provincies en ministeries, werken samen aan thema’s als arbeidsmarkt, onderwijs en mobiliteit. Komend jaar zal daarbij ook waterbeheer en stikstofaanpak een hogere prioriteit krijgen.