Hoe zetten we samen de stap naar een aardgasvrije regio zonder het energiesysteem te overbelasten? En hoe vertalen gemeenten dit in warmteprogramma’s die per wijk de meest geschikte en haalbare oplossingen bieden? Deze vragen stonden centraal tijdens de online Q&A sessie die de RES Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen op 1 juli organiseerde. Tijdens deze bijeenkomst deelden experts en gemeenten hun kennis en praktijkervaringen rondom de netbewuste warmtetransitie.
Inzicht in netcongestie en het Actieplan Gelderland
Patrick Begemann, gebiedsregisseur bij netbeheerder Liander, opende de sessie met een korte uitleg over hoe het elektriciteitsnet werkt, wat netcongestie inhoudt en lichtte het Actieplan Netcongestie Gelderland toe. Vervolgens ging hij dieper in op het belang van netbewuste warmtetransitie, waarbij warmteoplossingen worden afgestemd op de capaciteit van het energienet – een belangrijk onderdeel van het actieplan. Patrick geeft als voorbeeld: “Door in Nijmegen - Dukenburg te kiezen voor een warmtenet in plaats van een volledig elektrische oplossing, kunnen meer dan 15.000 nieuwbouwwoningen aangesloten worden op het elektriciteitsnet.”
Praktijkvoorbeelden uit gemeenten Nijmegen en Overbetuwe
Leonie Braks van de gemeente Nijmegen schetste hoe Nijmegen het Actieplan Netcongestie Gelderland heeft vertaald naar lokaal beleid, met aandacht voor onder andere het Masterplan Netcongestie 1.0, de warmtevisie ‘Oude stad, nieuwe warmte’ en de Lokale Energie Strategie. Haar verhaal onderstreepte dat gemeenten alleen samen ruimte kunnen creëren op het elektriciteitsnet. Een goede afstemming van warmte-oplossingen is daarbij van cruciaal belang.
Tom Verhoef van de gemeente Overbetuwe belichtte de warmtetransitie in een gemeente met veel kleine kernen. Hij liet zien hoe de warmtevraagdichtheid per kern verschilt en ging in op de aanpak van het warmteprogramma in het gebied Herveld-Andelst-Zetten (HAZ). In dit gebied met een lage bebouwingsdichtheid is een Energiewerkgroep actief die samen met de gemeente onderzoek doet en projecten initieert op het gebied van het integrale energiesysteem waarbij collectieve warmte, energieopwekking, energieopslag en woningverduurzaming lokaal aan elkaar wordt verbonden.
Interactieve sessie met ruimte voor vragen
De sessie bood volop ruimte voor reacties en vragen vanuit de deelnemers, die door de sprekers werden besproken. Daarmee werd het niet alleen een informatieve, maar ook een interactieve bijeenkomst waarin gemeenten ervaringen deelden, uitdagingen bespraken en praktische handvatten ophaalden om hun warmtetransitie zo netbewust mogelijk vorm te geven.
Terugkijken?
De PowerPoint-presentatie en de volledige opname van de sessie zijn hier beschikbaar:
>PowerPoint-presentatie Q&A sessie Netbewuste warmtetransitie