Actueel

Eerste raadsontmoeting Groene Metropoolregio

  • Actueel
  • Eerste raadsontmoeting Groene Metropoolregio
Datum: 22 september 2021

Op maandag 20 september 2021 vond de eerste raadsbijeenkomst plaats van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Op het programma stonden de onderwerpen logistiek, brede welvaart en de samenwerking van regio, provincie en The Economic Board.

Circa 55 gemeenteraadsleden van onze achttien gemeenten namen deel aan de raadsontmoeting, in de raadszaal in Arnhem. Daarnaast volgde een tiental kijkers de bijeenkomst via de livestream. We boden een afwisselend programma waarbij ook ruimte was voor ontmoeting.

Koersbepaling voor logistiek

Na een plenaire aftrap gingen de deelnemers uiteen voor twee inhoudelijke sessies. In de deelsessie ‘Partnerschap in de regio’ werd de samenwerking tussen de Groene Metropoolregio, de provincie Gelderland en The Economic Board toegelicht door Lucien van Riswijk. Lucien is burgemeester van de gemeente Zevenaar en lid van het dagelijks bestuur van de Groene Metropoolregio. In de tweede deelsessie Logistiek bespraken Bram Kin (onderzoeker van de HAN) en de raadsleden de gezamenlijke koersbepaling voor logistiek in de regio.
Na het eten sloot Emil Evenhuis, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving, de bijeenkomst af met een voordracht over brede welvaart. Zijn belangrijkste oproep: brede welvaart helpt om beleid te focussen op belangrijke uitdagingen. Als gemeente moet je wel keuzes maken: wat heeft prioriteit en wat heb je daarvoor over? Stof tot nadenken voor alle betrokkenen in de regio.

Terugkijken?

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. De uitzending is te zien op: https://www.groenemetropoolregio.nl/agenda/20-09-raadsontmoeting-groene-metropoolregio/.

De volgende raadsontmoeting plannen we in het tweede kwartaal van 2022, zodat we de nieuwe raadsleden kunnen verwelkomen. Ook dan zullen we weer bijpraten over de samenwerking in de regio.