Actueel

Echte banen met echte contracten bij JobQ

  • Actueel
  • Echte banen met echte contracten bij JobQ:
Datum: 05 oktober 2023

Hoe vind en verleid je latent werkzoekenden? En hoe zorg je zo laagdrempelig mogelijk voor een succesvolle match tussen vacature en kandidaat? Boudewijn Dekker en Geert Rutten ontwikkelden samen met broer Thomas Rutten het platform JobQ. Het platform is aangesloten bij de werktafel ‘Aantrekken en behouden van talent’.

“De werkgever ‘solliciteert’ bij de kandidaat”

“Vier op de tien mensen zijn niet gelukkig of tevreden met hun baan, dit zijn latent werkzoekenden”, begint Boudewijn. “Op hun LinkedIn-profiel staat niet ‘open to work’ en ze reageren niet op vacatures.” Volgens Geert is het een interessante groep. “Deze mensen zijn dus wel geïnteresseerd in een nieuwe, beter passende baan. Maar de vraag is: hoe vinden we die groep?” Omdat de ondernemers ook zelf ervaren hoe moeilijk het is om goede medewerkers te vinden en houden, brachten deze vragen het tweetal op het idee van JobQ; een platform waar kandidaten solliciteren volgens hún voorwaarden.

Chatverzoek

Een belangrijk kenmerk van het platform is dat kandidaten bij hun aanmelding nauwelijks iets hoeven in te vullen over zichzelf. “Ze vertellen wat ze willen doen, wat ze willen verdienen en hoe ze willen werken. Een CV of sollicitatiebrief is niet nodig”, legt Boudewijn uit. Het profiel van de kandidaat komt vervolgens in de database. Werkgevers kunnen in deze database op zoek naar de ideale kandidaat. Geert: “Het werkt dus omgekeerd. De werkgever ‘solliciteert’ bij de kandidaat. Dat gaat via een chatverzoek. De kandidaat bepaalt zelf of ‘ie reageert. Zo ja, dan volgt er een kort, eerste contact per chat. Of een korte videocall. Als het klikt, kan daarna het reguliere sollicitatiegesprek worden ingepland.”

Anoniem

Het profiel van de kandidaat blijft tot het eerste contact anoniem. “Ook dat is anders dan anders”, zegt Geert. En dat geldt ook voor het feit dat voor alle partijen meteen duidelijk is wat de kandidaat wil verdienen. Boudewijn: “Het is niet solliciteren, maar wel weten of je beter verdient.” Geert: “Waarbij ‘verdient’ natuurlijk voor meer staat dan alleen geld, maar ook voor betere werktijden of voor bijvoorbeeld kortere reistijd. Juist die transparantie is voor zowel de kandidaat als de werkgever prettig. Tenslotte is het zonde van ieders tijd als je pas bij het derde gesprek erachter komt dat het niet matcht op de arbeidsvoorwaarden.”

Campagne

De marketingcampagne om bij kandidaten in beeld te komen, is zojuist gestart. Daarbij richten de ondernemers zich eerst op de brede zorgsector en installatietechniek. Veel werkgevers hebben zich al gemeld. Boudewijn: “Werkgevers vinden bij ons de kandidaten die ze anders niet bereiken. Ze moeten dan misschien wel wat meer moeite doen door die eerste oriëntatie, maar daarna weten ze wel dat het niet meer fout kan gaan op de voorwaarden.” Geert tot besluit: “Wij denken met JobQ echt een nieuwe standaard neer te zetten. Een platform voor echte banen met echte contracten.”

 

JobQ is aangesloten bij een van de werktafels van het Human Capital Akkoord. Dit akkoord werd op 13 april 2023 ondertekend door de provincie Gelderland, The Economic Board, de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, de arbeidsmarktregio’s in Gelderland, ondernemers en kennisinstellingen. Met dit akkoord spreken de partijen af om samen te werken aan een productieve arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waar vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten, waardoor tekorten in de zorg, techniek en energiesector worden aangepakt. Voor de uitvoering van het akkoord zijn werktafels opgezet. Aan de werktafels zitten vertegenwoordigers uit het onderwijs, overheid en ondernemers.

Boudewijn Dekker en Geert Rutten van ‘matchingsplatform’ JobQ: “Werkgevers vinden bij ons de kandidaten die ze anders niet bereiken.”

Jobq (2)

Gerelateerd nieuws