Actueel

Deelmobiliteit populair in regio Arnhem-Nijmegen

  • Actueel
  • Deelmobiliteit populair in regio Arnhem-Nijmegen
Datum: 04 augustus 2022

Een deelauto of -fiets gebruiken is populair in onze regio Arnhem-Nijmegen. Zo is het aantal boekingen bij SnappCar verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. En het aantal eHUBS in Arnhem en Nijmegen neemt meer en mee toe en zit intussen op 31. Later dit jaar komt ons programma Slim & Schoon Onderweg met een plan van aanpak voor nóg meer deelmobiliteit in onze regio. Want deelmobiliteit is een belangrijke schakel om onze regio bereikbaar en leefbaar te houden.

Als Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen stimuleren we schoner vervoer via eHUBS: 23 in Nijmegen en 8 in Arnhem. eHUBS zijn plekken in de wijk met elektrische deel(bak)fietsen en elektrische auto’s. Deze elektrische vervoermiddelen zijn voor iedereen te huur via een app. Zo wordt slimmer en duurzamer reizen makkelijker voor de inwoners. Voor deze eHUBS werkt ons programma Slim & Schoon Onderweg samen met gemeente Arnhem en gemeente Nijmegen sinds juni 2020.

Verdubbeling aantal boekingen

Naast de eHUBS zijn er bedrijven waarbij je een auto kunt huren. Die auto’s hebben een vaste parkeerplaats en zijn bijvoorbeeld van Greenwheels en MyWheels. Verder komt binnenkort WeDriveSolar in nieuwbouwwijken. Daarnaast is er het deelplatform SnappCar. Huurders en particuliere verhuurders vinden elkaar op een website. Het aantal boekingen bij SnappCar is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. “Nijmegen loopt voorop met autodelen”, zegt een woordvoerder van SnappCar. ”Vergeleken met andere steden van deze omvang huren aanzienlijk meer mensen een auto via ons platform. Afgelopen juni hadden we zo’n tweehonderd boekingen.”

Opschalen

Deelmobiliteit is een belangrijke schakel om onze regio bereikbaar en leefbaar te houden. Als Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen willen we deelmobiliteit verbeteren en het aanbod ervan in mobiliteitshubs opschalen. Met ons project eHUBS doen we al een aantal jaar ervaring op met het gebruik van deelmobiliteit. Nu is het tijd om op te schalen, om deelmobiliteit te introduceren bij het grote publiek. Daarbij willen we een samenhangend netwerk van deelmobiliteit (al dan niet via hubs) introduceren. Hiervoor stellen we momenteel een plan van aanpak op, dat later dit jaar klaar moet zijn.

Bron quotes SnappCar: De Gelderlander