Actueel

Chauffeur: de juiste keuze op Dag van de Vrachtwagenchauffeur

  • Actueel
  • Chauffeur: de juiste keuze op Dag van de Vrachtwagenchauffeur
Datum: 10 december 2021

Jane Lammers is bakker en wordt chauffeur bij Melis Internationaal Transport in Duiven.  De sector heeft hard nieuwe mensen nodig. “Maar het valt of staat met de manier waarop je mensen aan boord brengt. Wij willen het geluk groter maken”, vertelt directeur-eigenaar Marwin Melis.

Hij is op deze Dag van de Vrachtwagenchauffeur in gesprek met Brigitte Faber, wethouder van Overbetuwe en namens de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen – bestuurlijk eigenaar Duurzame Logistiek. Faber: “Ik heb gewerkt voor de HAN, in het lectoraat Logistiek en ben in mijn gemeente verantwoordelijk voor de portefeuille Park 15, een groeiend logistiek bedrijventerrein. Logistiek is een belangrijke bedrijfstak in onze regio. Die willen we vanuit de regio faciliteren, als het gaat om bedrijventerreinen en de transitie naar duurzaamheid zoals elektrisch rijden of gebruik van LNG.” Maar ze breekt ook een lans voor vrouwen in de logistiek. “Die zie ik nog te weinig. Terwijl werkgevers allang manieren hebben om het werk aantrekkelijk te maken voor vrouwen, maar ook aan te passen aan wensen over werktijden. Vrachtwagenchauffeur is een mooi en specialistisch beroep voor mannen en vrouwen. Het is hard werken, maar daar is niets mis mee.”

Jane Lammers werkt bij AH. “Al heel lang eigenlijk. Ik kan er mijn creativiteit niet meer kwijt en ik heb iets met de transportsector. Via het Leerwerkloket van het UWV en kennismaking bij bedrijven en het Sectorinstituut Transport en Logistiek ben ik nu bij Melis in opleiding tot chauffeur. Het bedrijf heeft een eigen Academy. Ik heb al een deel van mijn theorie gehaald. In februari hoop ik alle papieren te hebben en kan ik in de praktijk gaan leren. De begeleiding bij Melis is echt bijzonder prettig.” Marwin Melis hoort dat graag. “We denken anders. Onze filosofie gaat uit van de mensen, zowel de medewerkers als de klant. We zijn hip, we zoeken de dienstverlening, de klantbeleving. En de chauffeurs zijn onze ambassadeurs, zij komen bij de klant. Daarom hebben we nu sinds drie jaar onze eigen Academy. Daar merk je waar bijvoorbeeld een chauffeur plezier aan beleeft: fulltime, parttime, alleen in het weekend? Kan allemaal. Maar tegelijkertijd zorg je door zo te trechteren ook voor iets anders: hoe meer je het werk op de mens toesnijdt, hoe langer hij of zij bij je zal blijven. We investeren er immers in. Van de eerste lessen tot en met de tijd dat de chauffeur alleen op pad gaat: dan heeft hij een ‘covoco’, een coach voor collega’s. Die kan gebeld worden om dingen onderweg op te lossen.  En de investering brengt ook ons veel: we leren ervan.”

Brigitte Faber geniet van de kennismaking. “We willen als Groene Metropoolregio graag samenwerken met deze sector, die een grote werkgever is. Maar dat faciliteren is wel een puzzel. We willen die met allerlei partijen samen oplossen. Daarom is een platform als Logistics Valley zo waardevol als gesprekspartner. Ondernemers, onderwijs en overheden zitten er aan tafel. Die puzzel vraagt veel van iedereen: ook het onderwijs moet erop kunnen inspelen. Wanneer je in de regio meer woningen bouwt, is er ook werkgelegenheid nodig. De logistieke sector kan daar een bijdrage aan leveren. Het gaat om vele stukjes van de puzzel: werkgelegenheid, goede infrastructuur, duurzaamheid -ook de energie-infrastructuur, want de brandstoftransitie is in volle gang, en het betekent meer verkeersbewegingen. We moeten deze zaken allemaal samen oplossen, inwoners, politiek en bedrijven.. Want we willen nu eenmaal die goederen bezorgd hebben, we willen dat pakketje snel in huis, er zijn veel dingen die we echt nodig hebben. De chauffeurs van de logistieke bedrijven zorgen daarvoor. Mooi dat er een Dag van de Vrachtwagenchauffeur is, waarop ze eens extra in de belangstelling staan.”

2021 LV Melis Duiven 3