Actueel

C-University maakt leerlingen enthousiast voor embedded productontwikkeling

  • Actueel
  • C-University maakt leerlingen enthousiast voor embedded productontwikkeling
Datum: 30 augustus 2023

“Met mbo’ers kun je personeelstekorten oplossen.” Daar is Herbert Verheijden van overtuigd. Zelf is hij al 28 jaar actief in de softwareontwikkeling. Met C-University startte hij een jaar geleden het Embedded Lesprogramma om mbo-leerlingen enthousiast te maken voor het vakgebied embedded productontwikkeling. Daarmee draagt C-University bij aan het verbeteren van de arbeidsmarkt binnen de regio. C-University is aangesloten bij de werktafel LLO Hightech van het Human Capital Akkoord. Herbert vertelt graag meer over het lesprogramma.  

C-University en het Embedded Lesprogramma

Alle sectoren hebben te maken met een personeelstekort. Dat geldt ook voor de ICT-sector en specifiek daarin de wereld van embedded productontwikkeling – het ontwikkelen van elektronica waarop slimme software staat. “We willen ervoor zorgen dat het aantal embedded productontwikkelaars toeneemt om als Nederland, maar ook als Europa, technologisch onafhankelijk te worden.”  

C-University gaf al gastlessen aan onderwijsinstellingen. In mei 2022 is het Lesprogramma Embedded productontwikkeling ontstaan. Toen kwam Herbert in contact met docenten van het Astrum college in Velp en ROC in Nijmegen. In de zomervakantie voerden ze gesprekken om te kijken of C-University gastlessen kon aanbieden op de scholen. Samen met de docenten stelden ze een lesprogramma op welke ze afgelopen jaar aan de mbo-studenten gaven.  

Over het lesprogramma

Tijdens de eerste maanden van het lesprogramma leren studenten de basis over werken met een printplaat, programmeren et cetera. Daarna gaan ze hun kennis toepassen door een project uit te voeren. Zo kregen de leerlingen van het ROC in Nijmegen de opdracht om een product te maken, inclusief een marketingplan. Daar bedachten ze het product GLOW: een bal die ze in een zitzak stoppen waardoor de zitzak van kleur verandert. “Dat liep een beetje uit de hand”, vertelt Herbert lachend. “Er is namelijk een kans dat we deze mogen leveren aan de Olympische Spelen. Als dat doorgaat, moeten we snel produceren”. De ideeën worden door de studenten zelf steeds verder door ontwikkeld. “Wij zorgen ervoor dat het kan, maar de studenten bedenken hoe.”

Planning voor de aankomende periode

Op korte termijn is het idee om meer havisten enthousiast te maken voor een mbo embedded opleiding. “We willen middelbare scholen aanspreken om gastlessen te geven. Dat is de eerste stap. Vervolgens willen we met de tweede stap het lesmateriaal dat we nu hebben verbeteren, zodat we op langere termijn hetzelfde kunnen doen. We hebben geen grote ambities, maar we willen jongeren helpen het vak te leren.”  

De uitdagingen

“Het feit dat twee mbo-scholen nu al aangesloten zijn bij het project en het lesprogramma geïmplementeerd hebben is voor ons erg positief. Inmiddels hebben we acht van onze negen doelen al gehaald.” Toch geeft Herbert aan dat het een uitdaging is om een deel van de studenten te motiveren. Ze vinden het leuk, maar een grote groep haakt toch af omdat ze niet geïnteresseerd zijn. Ook wordt werken in de techniek sector nog vaak ondergewaardeerd door ouders. Daar ligt nog een uitdaging. Daarnaast is het niveauverschil erg groot tussen de studenten. Dat maakt het ingewikkelder om iedereen hetzelfde lesprogramma te laten volgen.  

Succesvol project

Toch is het project nu al geslaagd. Het doel was om de jongeren enthousiast te krijgen en dat is al goed gelukt. Zelf is Herbert verrast door het grote succes en had hij van tevoren nooit gedacht dat het zo snel ging. “We blijven dit doen, maar we willen continue verbeteren en het lesprogramma aanbieden in bredere vorm. We zijn vooral op zoek naar samenwerkingspartners.”   

 

C-University deelt graag hun passie voor embedded hardware en firmware–ontwikkeling. Wilt u meer weten over C-University? Of heeft u interesse om samen te werken? Neem contact op met Herbert Verheijden: h.verheijden@c-university.nl of bekijk de website www.c-university.nl. 

C-University is aangesloten bij een van de werktafels van het Human Capital Akkoord. Dit akkoord werd op 13 april 2023 ondertekend door de provincie Gelderland, The Economic Board, de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, de arbeidsmarktregio’s in Gelderland, ondernemers en kennisinstellingen. Met dit akkoord spreken de partijen af om samen te werken aan een productieve arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt waar vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten, waardoor tekorten in de zorg, techniek en energiesector worden aangepakt. Voor de uitvoering van het akkoord zijn werktafels opgezet. Aan de werktafels zitten vertegenwoordigers uit het onderwijs, overheid en ondernemers.


Gerelateerd nieuws