Actueel

Bijeenkomst energiebeheerders

  • Actueel
  • Bijeenkomst energiebeheerders
Datum: 28 juni 2024

Op 13 juni 2024 hebben we een regionale bijeenkomst georganiseerd voor de energiebeheerders van alle aangesloten gemeenten. Hier is gesproken over de prijsontwikkelingen van onze stroom- en gasinkoop en de verduurzamingsopgaves op dit gebied.

De jaarlijkse bijeenkomst vond plaats bij Geniet in de Weerd in Arnhem. In totaal waren er 21 personen aanwezig, waaronder energiebeheerders van aangesloten gemeentes en aanverwante organisaties zoals musea en sportbedrijven. Ook waren er vertegenwoordigers van energieleveranciers Greenchoice, Eneco en onze externe energieinkoopadviseur Hellemans aanwezig.

Ontwikkelingen op de Energiemarkten

De bijeenkomst begon met een bespreking van de huidige ontwikkelingen op de energiemarkten. Er werd besproken dat de energieprijzen de komende jaren naar verwachting gaan dalen, hoewel ze waarschijnlijk niet terugkeren naar de niveaus van voor de oorlog in Oekraïne.

Problemen rondom Netcongestie

De gemeente Arnhem gaf een toelichting op de problemen rondom netcongestie. Ze benadrukten het belang van een goede planning van de energievraag in de ontwerpfase om problemen later te voorkomen. Aanbevelingen waren onder andere meer isolatie en het kiezen voor een bodemwater-water warmtepomp in plaats van een lucht-water warmtepomp om de piekbehoefte aan stroom te verlagen en mogelijk een lagere aansluitcapaciteit nodig te hebben.

Verduurzaming van Gemeentelijk Vastgoed

De gemeente Nijmegen presenteerde hun aanpak voor de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed. Ze hebben de afgelopen jaren succesvol hun gasverbruik verminderd door de onderhoudsbehoefte van hun panden nauwkeurig in kaart te brengen. Deze informatie werd gekoppeld aan een meerjarenplan, waardoor besparingen op energie-uitgaven strategisch konden worden gebruikt voor investeringen in duurzame maatregelen.