Actueel

Aanmelden voor European Week en AEBR Congres

  • Actueel
  • Aanmelden voor European Week en AEBR Congres
Datum: 13 september 2021

Van 11 tot en met 14 oktober vindt de Europese Week van regio's en steden weer plaats - net als in 2020 digitaal. Het evenement is een belangrijke ontmoetingsplek tussen lokale en regionale actoren en vertegenwoordigers van de Europese instellingen. Als regio verzorgen we onder andere een workshop over het belang van internationaal spoor voor de verstedelijking en economie in Nederland en onze regio. 

Voor het volledige programma en aanmelding, ga naar: https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week

De Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen is met partners zoals The Economic Board direct betrokken bij drie programmaonderdelen. Kom deelnemen, nodig je netwerk uit en blijf betrokken bij de Europese inzet van onze regio.

1. Workshop Regions & Urban Nodes contributing to the European Year of Rail

Op 13 oktober van 09.30 tot 11.00 uur organiseert Bureau Brussel van de Groene Metropoolregio een online workshop in het kader van het Europees Jaar van het spoor. De sessie gaat over hoe internationale treinverbindingen bijdragen aan regionale duurzame verstedelijking én aan versterking van de regionale economie. In EU-termen: stedelijke regio’s gelden als ‘urban node’ op de internationale corridor. Onze regio heeft de ambitie om een betere aansluiting op het internationale spoornet te realiseren. Daarvoor is een versterkte spoorcorridor Randstad-Arnhem-RheinRuhr nodig. Roeland van der Zee van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen vertelt hier meer over tijdens de workshop. Dit is een Europese doorvertaling van een oproep die we het aankomend kabinet hebben gedaan: investeer in de Randstad-Arnhem-RheinRuhr corridor. Tijdens de workshop komen bovendien best practices van andere regio’s aan bod. Met EU-ondersteuning kunnen stedelijke regio’s de kansen op verduurzaming en innovatie beter pakken.

Partners: Ile-de-France (Parijs regio), Frankfurt, Zuid-West Finland, de netwerken Polis en ERRIN en deelname van de Europese Commissie en Europarlementariër Vera Taks.

Aanmelding: https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMxMDg5

2. Workshop Digitale transitie in de regio's

Daarnaast bundelen we wederom de krachten met onze collega-regio's in Oost-Nederland. In Th!nk East verband organiseren we op 12 oktober van 16.30 tot 18.00 uur een workshop over digitale transitie in de regio's. Vanuit verschillende perspectieven zal gesproken worden over de impact van digitalisering op bijvoorbeeld mobiliteit en de agrarische sector.

Vanuit de Groene Metropoolregio zal samen met de regio Achterhoek de aandacht worden gevestigd op het thema Smart Health waarbij onderwerpen als preventie, datastromen en gezond ouder aan bod komen. En zoals het hoort tijdens de EWRC trekken we daarbij niet alleen met regio's uit Oost-Nederland op, maar halen we ook de banden met andere regio's uit Europa weer flink aan.  

Partners: TOPFIT,  EUREGHA, Puglia (Italië), Basque Country (Spanje), het Coral Network en deelname door DG Sante.

Aanmelding: https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMxMjQ4?mc_cid=2ebc02cfe0&mc_eid=UNIQID

3. Webinar Green Skills

Verder staat er op 13 oktober van 09.30 tot 11.00 uur een webinar gepland over LMRO Labour Market Relevance and Ouctomes in het hoger onderwijs. Onder andere de HAN en The Economic Board leveren een bijdrage aan dit webinar dat zich richt op de vraag hoe het hoger onderwijs de ontwikkeling van zogeheten ‘green skills’ onder studenten kan verbeteren. Daarbij ook de vraag hoe steden en regio’s deze ambitie kunnen ondersteunen.

Partners: HAN, The Economic Board, Associação Porto Business School (PBS), Circle of Sustainable Europe (CoSE) en deelname door DG EAC

Aanmelding: https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMxMTMy

AEBR Congres

Een week later, van 20 tot en met 22 oktober, volgt het jaarlijkse  ‘AEBR congres’, ditmaal in Arnhem. Tijdens het congres worden onder andere European Crossover Drinks georganiseerd: dit jaar de Arnhemse variant op de befaamde ‘Oost Nederland borrel’ in Brussel. Voor het volledige programma en aanmelding, ga naar: https://www.aebr.eu/events/aebrs-general-assembly-and-annual-conference/ en https://1hrxjlv.momice.events/page/884105

European Crossover Drinks
Nu de EWRC virtueel plaatsvindt, zal ook de inmiddels traditionele netwerkborrel in Brussel, georganiseerd door Gelderland en Overijssel, niet doorgaan. Maar niet getreurd, er is een goed alternatief gevonden tijdens het jaarlijkse AEBR congres. Tijdens de zogeheten European Crossover Drinks op woensdag 20 oktober van 18.00 tot 20.00 uur kunnen bestuurders en medewerkers uit Oost-Nederland elkaar dus toch nog ontmoeten!

Aanmelding:  https://1hrxjlv.momice.events/page/884116

Cross-Border School
Een ander terugkerend evenement tijdens het AEBR Congres is de AEBR Cross-Border School, dit jaar als hybride variant. Het centrale thema voor deze editie is de uitwerking van de Green Deal in de Europese grensregio’s. De Cross-Border School vindt plaats op woensdag 20 oktober van 09.30 tot 17.00 uur en wordt georganiseerd door de provincie Gelderland in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Meer informatie en aanmelding: https://1hrxjlv.momice.events/page/884105