Kennisbank

Woningzoekenden vinden steeds moeilijker juiste woning

  • Kennisbank
  • Jaarrapportage Woonruimteverdeling 2020

Mensen die een huurwoning zoeken in de regio Arnhem-Nijmegen, vinden steeds minder vaak de woning die overeenkomt met hun wensen. Dat blijkt uit de jaarrapportage ‘Woonruimteverdeling 2020’ van Entree. Ook is de gemiddelde zoektijd verder gestegen.

Minder kans van slagen

Uit de jaarrapportage van 2020 blijkt dat bij woningzoekenden met en zonder recht op huurtoeslag sprake is van een daling van het slagingspercentage. Gemiddeld lag het slagingspercentage in 2020 op 10%. Dit betekent dat van alle woningzoekenden slechts 10% de woning aanneemt die ze krijgen aangeboden. Ook blijkt uit de rapportage dat de persoon die bovenaan de kandidatenlijst staat, in de praktijk niet altijd diegene is die de woning kiest. Gemiddeld accepteert pas de vijfde kandidaat op de lijst de woning.

Langer zoeken

Niet heel verrassend blijkt dat naast een lager slagingspercentage, ook de gemiddelde zoektijd is gestegen. Woningzoekenden die in 2020 een huurcontract hebben afgesloten, hadden tot op dat moment een gemiddelde zoektijd van 1 jaar en 4 maanden achter de rug. Daarbij lag deze zoektijd voor woningen in de steden hoger dan in de meeste regiogemeenten. Voor Arnhem en Nijmegen was dit allebei 1 jaar en 6 maanden. In Montferland kwamen woningzoekenden het snelst aan een woning, met een gemiddelde zoektijd van 0,9 jaar.

Meer informatie

Benieuwd naar meer resultaten? Bekijk de volledige jaarrapportage ‘Woonruimteverdeling Entree 2020 – Woningmarktregio Arnhem-Nijmegen’.